2010-12-03
老友Chester的新婚大喜, 中午在石硤尾的聖德勒撤堂在天主的見證下簽下了一生的承諾, 晚上就設宴於馬哥孛羅香港酒店. 因為女方為教友, 本來有點怕成個晚宴會搞成集體禱告咁. 幸好沒有, 本人最怕呢一D悶場. 可是, 在教堂Speech中, 酒席Speech中, 明顯地明示呢一個婚禮係由女方為主力籌備......再者, 各自拿自己前度來說一番......實在有點兒那個.....不過, 人家點搞, 鐘意點講是他們的事. 最重要是要知道是日菜式好不好食. 準時9:30開席. 10:30上甜品. 做開Audit既人係唔同D, time keeping, keep 得很好. 首先, 每檯一隻乳豬全體, 皮脆的乳豬. 味道香. 而且的確夠哂細隻. 肉層不厚, 豬肉嫩滑. 多吃了也不覺頂肚. 香酥百花蟹蚶. 也是傳統婚宴的菜式. 炸蟹蚶, 包到大大隻, 夾起來時, 一時分不到頭尾. 我一咬, 有少少野哽口. 我的那一隻, 蟹膠多, 連蟹蚶也包了. 應真是啖啖肉, 啖啖香口, 脆皮.翡翠花枝帶子. 婚宴食帶子, 感覺上應該是一個意頭菜. 帶子帶子, 帶來一個孩子. 哈哈, 是不是我真的不知. 這道
翡翠花枝帶子. 婚宴食帶子, 感覺上應該是一個意頭菜. 帶子帶子, 帶來一個孩子. 哈哈, 是不是我真的不知. 這道菜, 清淡的, 帶子肉爽, 味道新鮮, 配菜也同樣爽甜. 不錯.
食完新鮮帶子, 我們食醃裝過的. 這一個又是大小酒席都經常出現的玉環瑤柱甫. 青瓜腍, 瑤柱也一樣. 用上那蠔汁去扣, 加上瑤柱本身的香味. 非常之吸引.
紅燒蟹肉翅, 傳統酒席, 必有翅. 而且這又是敬酒同遊戲時間. 所以得慢慢食. 只不個這翅是失敗的一個, 槳粉過多. 魚翅少又細. 味道是有, 但我覺得, 係度食緊一碗槳糊.
碧綠鮮鮑片, 用鮑汁去扣返鮑片. 味道鮮. 看得出有層次的鮑片, 證明是貨真價實的鮑. 口感好好, 味道不錯.
尾二道菜才來一條魚. 海班, 足有兩斤幾三斤. 夠哂大條. 不過肉質就冇咁結實. 雖是蒸得好, 魚肉亦夠滑. 不過, 細心的想一想, 那裡有咁多海星斑. 食魚, 食養魚, 自然會降低一下味蕃同既口感要求.
炸子雞, 皮脆, 肉嫩. 雞不太肥. 冰鮮雞的肉, 夠嫩, 夠滑. 係差了雞油香. 只是17圍的酒席, 同一下子做30圍的酒席. 做得少, 自然用心多一點.
尾聲是飯麵甜品, 不過肚子的空位真的不是太多. 只是有水果盤, 整了幾舊哈密瓜同菠蘿來吃.
最後, 祝老友Chester同Karen永結同心. 快點生一個來陪陪我的寶寶玩.