2008-07-05
終於成事約了外國舊同學食飯, 佢話要食海鮮, 我話又要平.經過 Superbaby 的推介, 終於到神燈一吃, 話哂三個麻甩食飯, 點都要去返 d 入型入格既舖頭. 大舖比較多人, 我被編排到另一個舖裏坐.食物方面, 和舊同學看看海鮮之後, 點了好幾味:陳皮蒸鮑魚仔: 大隻鮮美, 陳皮也香, 加點豉熟油, 正! 蒜蓉粉絲蒸扇貝: 忘記叫店方在底下落一刀, 吃得有少少難度, 但味道同樣地鮮甜, 另一個正! 老虎斑: 蒸了一條約十四両, 蒸得剛好離骨, 肉滑夠新鮮, 掂! 椒鹽鮮魷: 本來要了碟椒鹽九肚魚, 來錯了不緊要, 少少辣, 肉夠厚, 膽固醇再多也要吃呀!XO醬爆田雞扣: 呢個田雞扣冇咩味, 不過幾爽口下, 連西芹都 ok 既.古法魚腸: 魚腸少蛋多, 同埋砵底魚腸有 d 苦, 可以更好. 食物的確不錯, 價錢也相宜, 看到我們生面口的也沒有劏死牛, 要彈的是入面煙霧瀰漫, 而店員也毫不干涉.食得飽, 價錢相宜, 也吃得過.
大舖比較多人, 我被編排到另一個舖裏坐.
食物方面, 和舊同學看看海鮮之後, 點了好幾味:
陳皮蒸鮑魚仔: 大隻鮮美, 陳皮也香, 加點豉熟油, 正!
要彈的是入面煙霧瀰漫, 而店員也毫不干涉.
食得飽, 價錢相宜, 也吃得過.