2011-11-01 72 瀏覽
預早訂好枱, 唔使等.因為加班遲到, 老友早已order了一桌食物~ 逐樣評!蕃茄蟹湯底 - 蕃茄配海解從來一絕, 湯底有大大隻蟹, 青口, 蜆仔肉, 著仔, 唐芹, 芫茜. 好香呀~微酸更能引出肉食的甜味, 好食!本地手切肥牛 - 4人中只有一個吃牛, 但太多野食, 佢只吃了幾片, 但佢話好食.豬頸肉 - 應該係冰鮮豬頸肉機切, 切口整齊平滑. (死, 係咪中咗"鑑証"毒??) 而且, 味道係似冰鮮味, 不過打邊爐冇咩所謂.蝴蝶腩 - 呢個係好香豬肉味, 但實在似湯渣豬肉. 相較之下, 火井的豬展出色多了!鵝腸 - 好好食, 爽脆唔韌!魚皮/油炸鬼 - 兩者都唔錯.四寶丸 - 不是太出眾咋~ 墨魚丸嫌太粉....蝦丸係有蝦味, texture亦對, 但真係太咸!!!鯪魚球.....老友評語係 : "好新鮮呀~ 又腥又有骨!!" XDDDD 不過我覺得OK, 唔腥有魚味, texture亦對.牛丸 - 唔知, 因為冇人食!!豬腰/豬膶 - 我唔食, 同桌3位都讚好!蝦 - 好新解! ichiban!!桶蠔 - 呢個超讚!! 新鮮又juicy!西洋菜 - 爽.脆.
預早訂好枱, 唔使等.

因為加班遲到, 老友早已order了一桌食物~ 逐樣評!

微酸更能引出肉食的甜味, 好食!

鵝腸 - 好好食, 爽脆唔韌!

魚皮/油炸鬼 - 兩者都唔錯.

四寶丸 - 不是太出眾咋~
墨魚丸嫌太粉....
蝦丸係有蝦味, texture亦對, 但真係太咸!!!
牛丸 - 唔知, 因為冇人食!!

豬腰/豬膶 - 我唔食, 同桌3位都讚好!

蝦 - 好新解! ichiban!!

桶蠔 - 呢個超讚!! 新鮮又juicy!

西洋菜 - 爽.脆.嫩,好!!

餃子 (韮菜/椰菜) - 韮菜香, 椰菜甜, 好食!! 似係自己包, 唔係來貨. 更好的是, 半碟 (6隻) 都有交易, 食到尾已經飽, 食一兩隻水餃剛剛好~

本來仲想叫其他海鮮, 但7:15坐低, 有d已經賣晒.

總結係 : 湯底出食, 食品新鮮. 值得再去~
2011-10-31
  • 蕃茄蟹湯底