2022-08-18
陳儀興飯店椒鹽百花釀大腸潮州蠔仔粥鹵水鵝片蒜香排骨粒價錢💲: $118/ $78/ $158/ $98好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-比較小介紹中菜的我今次去左食潮州菜!呢間係新蒲崗已經好耐歷史,成日都排長龍,近年開左去將軍澳,方便曬呢邊的居民😬 星期六日的夜晚超旺場架!如果多人啲,仲可以share到多啲餸!但今次試的都好ok,可以再同親戚去了😋-✅✅椒鹽百花釀大腸。呢個係特別的菜式!豬大腸切成一片片,唔會好重臭味,口感比較韌,要咬耐D先得😂 但佢中間釀左啲墨魚滑,彈牙鮮味,同外層的豬大腸好夾😉 椒鹽唔洗講又係好食!覺得油膩仲可以沾下個酸甜醬呀~-✅潮州蠔仔粥。潮州菜我的必叫😋湯底鮮甜,有好香的柴魚味,飲得多都唔口渴🤓 加埋葱同糖芹好香!最緊要的🦪係粒粒都飽滿!個肚位脹卜卜。加埋小小肉碎吊下味。飯粒索滿湯真係好正,可以瘋狂吸入🤩-✅鹵水鵝片。鵝肉真係嫩,唔會好鞋😝 側邊鵝肉個條肥膏的油脂湛入左啲肉入面,比起出面的鹵水🦢,肉質軟d,唔會食到一絲絲的鵝肉感覺。鹵水唔會太鹹,啱啱好入味😬不過呢碟份量有啲少,底下墊的都係
椒鹽百花釀大腸
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5
✅鹵水鵝片。鵝肉真係嫩,唔會好鞋😝 側邊鵝肉個條肥膏的油脂湛入左啲肉入面,比起出面的鹵水🦢,肉質軟d,唔會食到一絲絲的鵝肉感覺。鹵水唔會太鹹,啱啱好入味😬不過呢碟份量有啲少,底下墊的都係大量大豆芽🥹
✅蒜香排骨粒。粉漿唔係好厚,炸得好脆。仲同好多炸蒜炒過,成碟餸好香口😗 加埋面頭的炸蒜一齊食,會想係咁食。
整體都唔錯,當日都見到好多一家大細gathering。呢啲菜式啱晒同啲長輩來啦!
同區美食🍧: #piggyfoodiein將軍澳 #piggyfoodiein新蒲崗