2012-03-30 542 瀏覽
鹿鳴春係老字號既京菜館,成名已久,好多介紹香港的旅遊書都會介紹,所以我去到既時候真係有好多外國人,來自歐美日韓中的人都有…… 有d似我都係旅客雖然訂左位,但係都要等左成30分鍾,有點兒無奈,不過個經理都講左好多次唔好意思,可能真係太爆,咁就等下啦食中菜有樣野麻煩,就係咩都好似好好食,咩都好想食!!!!! 但最後都要決定點咩菜既小食拼盆,有牛脷、海蜇、荀、蘿蔔、牛展同青瓜,色香味既色做得唔錯,味道就普普通通,正路冷盤一個啦賽螃蟹,炒得剛剛好,蛋唔怕老,加埋醋真係好好食京爆羊肉,爆得香噴噴,d蔥應該幾新鮮因為好好食,都唔會炒得老哂,味道偏咸少少但係京爆羊肉味道唔夠重又會唔好食清炒蝦仁,蝦仁尚算大粒,入口爽口,質感不錯,夠哂清香又夠蝦味酒糟鴨肝,有朋友介紹,但有少少失望,鴨肝唔算嫩滑,可能食左幾味餸所以覺得有點膩,但甜甜地如果一開始送飯可能感覺會良好d榨菜肉鬆釀叉子燒餅,初初傻傻下只係叫左個叉子燒餅,原來要叫多個肉鬆黎夾,個經理叔叔話返俾我地知先知,所以後加個榨菜肉鬆,我地叫個經理叔叔話快d啦,如果唔係個叉子燒餅凍架啦。點知轉個頭真係好快經理叔叔真係拎左出黎,好似佢炒出黎咁XD 講完笑話,個

小食拼盆
賽螃蟹,炒得剛剛好,蛋唔怕老,加埋醋真係好好食
賽螃蟹
京爆羊肉
清炒蝦仁
酒糟鴨肝
榨菜肉鬆釀叉子燒餅,初初傻傻下只係叫左個叉子燒餅,原來要叫多個肉鬆黎夾,個經理叔叔話返俾我地知先知,所以後加個榨菜肉鬆,我地叫個經理叔叔話快d啦,如果唔係個叉子燒餅凍架啦。點知轉個頭真係好快經理叔叔真係拎左出黎,好似佢炒出黎咁XD 講完笑話,個叉子燒餅夾榨菜肉鬆幾好食,榨菜肉鬆咸就一定係咸架啦,但夾埋叉子燒餅味道岩岩好,可能夾雲絲卷都好好食
榨菜肉鬆釀叉子燒餅
北京填鴨,京菜主打! 睇住個師傅好熟手咁切完上檯,鴨都真係幾香,但係聽講正宗北京填鴨應該係無連肉?! 真係唔清楚,但係都好好食
北京填鴨
拔絲蘋果,甜品時候! 侍應係你面前拔俾你睇,但唔知係唔係佢拔既時間唔夠長,個皮好似差少少唔夠脆,但係都好好食!
拔絲蘋果
整體黎講係呢間老字號真係幾好feel,行開行埋都係叔叔伯伯人馬,全部都似係做左好耐既老員工,而個經理叔叔又好人,又同我地講笑,野食方面又不錯,還算有水準,無走到樣,可以一試!!
2012-02-07
賽螃蟹