2015-09-17 844 瀏覽
收工晚上十一點幾,約埋朋友嚟依間老字號嘅新光食潮州菜做宵夜,雖然已經十一點幾,但人流亦唔少,見到佢哋個個都係老伙記老顧客,個個都好似朋友關係咁有講有笑,因為非常餓嘅關係,我即係叫左個滷水拼盤,有墨魚、紅腸、鵝片,滷水汁果然係一間潮州菜嘅靈魂,非常入味好快就比我K.O曬沙菜牛肉炒河,賣相非常好,我最鐘意係潮州炒牛河個汁係好杰好濃味,而個炒河之前和雞蛋一齊炒之後先再加個汁響上面,賣相同味道係我非常喜歡的!蠔仔餅,佢蠔、蛋、蔥、粉嘅份量做得剛好,加埋魚露無得輸!蠔仔粥,完全潮州style ,蠔仔新鮮,作為宵夜嘅結尾真係最啱!食完曬諗住叫甜品,點知有一個應該係老板嘅人,請我哋食蛋糕,原來佢今日生日,生日仲要開工仲要請客人食佢個蛋糕,真係好有人情味嘅一間店,但我都要食個綠豆爽清心丸同佢個水晶包為依餐宵夜劃上一個完美嘅句號!

蠔仔餅,佢蠔、蛋、蔥、粉嘅份量做得剛好,加埋魚露無得輸!

水晶包
清心丸綠豆爽
滷水拼盤
沙茶牛肉炒河
2015-09-02
$120 (宵夜)
水晶包
清心丸綠豆爽