行過無數次,終於探咗新廣南食次下午茶,剛拎上嚟嘅牛柳鐵板餐,猛噴香氣,彷彿話比我聽「快啲食我!」。七成熟牛柳啖啖肉,嫩滑得嚟有喺口裡化開嘅感覺。那餘韻留喺舌尖上,唔使刻意去想,自然就記得住。西冷鐵板——呢塊肉算係肥瘦相間,啖啖嚼得夠味。羅宋湯正!湯底夠酸爽,個銀包又夠熱辣辣,之間比個拍拖嘅感覺!😉海南雞飯一出場,即刻覺着呢間餐廳對嘢食嘅用心。油飯香滑得嚟,一啖盛滿嗰種從前嘅味道。雞肉質素雖然一般,但整體黎講都算調和得宜。星洲炒米就真係贏面臉,一啲唔馬虎——籠統咁俾個「好味」就算!炒貴刁雖然失咗點節,但總體上都算滿足。紅豆冰,清甜解膩,踏正咗我要嘅甜蜜感覺。🍧總之,新廣南讓我有種時光倒流返去耳聞目睹古舊味道嘅錯覺,下次帶埋班friend嚟,分享下香港幾十年嘅美味。