今晚約埋男朋友同屋企人食晚飯,同屋企人食梗係食中菜啦,男朋友約咗我哋去食深井燒鵝!記得好細個嘅時候食過,唔知而家水準點呢?👀叫咗個燒鵝海鮮三寶B餐,食物好豐富,有半隻燒鵝、一條海斑,仲有蟹食!✨✨嗰晚係星期一,不過當晚例湯就唔係餐牌所寫嗰款,而係眉豆花生雞腳湯。👏🏻如果鍾意食海鮮,餐牌有啲時令推介,當晚就係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇!!我哋全家都鍾意食,即刻叫咗每人一隻!😆🦀薑蔥肉蟹煲🔸份量有整整一隻蟹🔸薑蔥味道濃郁,最啱送飯🔸肉蟹啖啖肉,而且又多汁!😍🥬腐乳通菜🔸份量多‼️🔸椒絲惹味,腐乳又唔會好鹹🦢燒鵝半隻🔸老字號果然係老字號,呢碟燒鵝超級出色‼️🔸脆皮+油香充斥成個口腔😛🔸本身唔係咁鍾意食燒鵝,覺得好穌,但係都覺得呢個好好食呀!🔸酸梅醬都係重點,唔好唔記得點啊!😉🍲花生眉豆雞腳湯🔸以為例湯會好淡,不過佢一啲都唔似例湯,反而係一煲老火湯!🔸料多味濃,雞腳煲得好林,老爸好鍾意😆🤩蒜蓉粉絲蒸蟶子🔸$38一隻,價錢合理🔸而且大大隻,味道又正!🐟清蒸海斑🔸條魚好多肉,四個人食都非常夠🔸個人覺得豉油汁濃味左少少,不過薑蔥好香,最後都清晒成碟-老實講,陳記好有驚喜,尤其係燒鵝,老字號嘅光環真係名不虛傳‼️而且

🦀薑蔥肉蟹煲
🔸份量有整整一隻蟹
🔸薑蔥味道濃郁,最啱送飯
🔸肉蟹啖啖肉,而且又多汁!😍

🥬腐乳通菜
🔸份量多‼️
🔸椒絲惹味,腐乳又唔會好鹹

🦢燒鵝半隻
🔸老字號果然係老字號,呢碟燒鵝超級出色‼️
🔸脆皮+油香充斥成個口腔😛
🔸本身唔係咁鍾意食燒鵝,覺得好穌,但係都覺得呢個好好食呀!
🔸酸梅醬都係重點,唔好唔記得點啊!😉

🍲花生眉豆雞腳湯
🔸以為例湯會好淡,不過佢一啲都唔似例湯,反而係一煲老火湯!
🔸料多味濃,雞腳煲得好林,老爸好鍾意😆

🤩蒜蓉粉絲蒸蟶子
🔸$38一隻,價錢合理
🔸而且大大隻,味道又正!

🐟清蒸海斑
🔸條魚好多肉,四個人食都非常夠
🔸個人覺得豉油汁濃味左少少,不過薑蔥好香,最後都清晒成碟
老實講,陳記好有驚喜,尤其係燒鵝,老字號嘅光環真係名不虛傳‼️而且店員仲好有禮貌,有講有笑!最後埋單每人大概$250,覺得好合理,又有海鮮又有燒鵝喎!😋唯一係地點有啲唔就腳,不過食好嘢係要付出架!🥰
2019-06-24
  • 燒鵝