2021-12-30 217 瀏覽
今晚約左朋友响山林道食飯,佢話好耐無食過牛扒,咁既然見到呢間咁老字號嘅牛扒店,緊係要去幫襯吓啦。入到去見到餐廳全full,呢間分店比總店大,舊有香港冰室裝修。雖然食牛扒好似油淋淋咁,但呢度仍然好乾淨。餐牌好多嘢揀,我哋就揀左一個港式扒,招牌牛柳餐,另一個就美式扒,美國牛小排餐,兩款扒都跟鐵扒上,一路食一路keep住熱。餐湯例牌紅白兩選,朋友話羅宋湯酸咪咪,夠開胃。而我就揀左忌廉湯,鹹鹹地,結結地,味道正常。餐飽軟軟暖暖,又大隻,搽埋牛油食,幾好,好耐無食過呢d餐飽喇。兩款扒加左生蒜,淋黑椒汁炸炸聲,份量足,各款有兩塊扒,容易share,同樣七成熟。招牌牛柳又厚又淋,入口軟熟,加埋黑椒汁超好食。美國牛小排都係厚,好有質感,厚實有咬口,都係連黑椒汁食好d。餐飲最後先叫,兩杯都夠晒大杯。朋友叫左杯少冰走甜凍奶茶,做到唔甜唔太凍之餘,茶味仲好濃添。我就叫左杯凍朱古力,夠濃夠甜又夠凍,飲埋佢飽晒。

招牌牛柳餐

招牌牛柳