餐廳: 威記海鮮酒家
資訊:

餐廳: 威記海鮮酒家
資訊:

2008-11-24 60 瀏覽
上星期六一行六個中七同學暢遊南丫島,由榕樹灣行到索罟灣,最後在威記食晚飯我地六個女仔叫左六個餸1. 白灼海中蝦2. 薑汁芥蘭3. 清酒煮蜆4. 意式香草龍蝦5. 蒜蓉粉絲蒸扇貝6. 荔芋扣肉初初上第一味白灼海中蝦既時候, 大家都驚訝得咁少, 不過到食落先知真功夫! d 蝦全部都好彈牙而且有鮮味, 雖然每人食得五隻左右, 但係都好滿意之前到蜆同菜上枱 ..... 蜆呢, 大家都食唔出清酒味之餘, 仲覺得「擺明」係油鹽水蜆,不過老細話係咁架喎 雖然係咁, 但係都好味, 只係同我地預期既味道有分別! 芥蘭炒得好夠"淋" , 而且夠嫰, 正!全晚最好食既龍蝦出場啦!講真, 我唔係好知「意式香草」應該係咩味, 但係總之食落好creamy, 而且好香, 龍蝦又嫰, 對我黎講已經好好味!而且最最最緊要係佢用烏冬黎做底, 而唔係伊麵底(本人係唔食伊麵既) ....... 扇貝我覺得中規中矩, 因為其實大家都係食蒜蓉粉絲最滯既荔芋扣肉竟然最後先黎, 好彩份量只係每人一舊, 如果唔係實飽死!扣肉雖然肥, 但係唔膩, 加埋荔芋一齊食 ....... 好味到暈!最後到埋單時, 我仲問唔知每人二百蚊夠唔夠呢?

我地六個女仔叫左六個餸
1. 白灼海中蝦
2. 薑汁芥蘭
3. 清酒煮蜆
4. 意式香草龍蝦
5. 蒜蓉粉絲蒸扇貝
6. 荔芋扣肉

,不過老細話係咁架喎
雖然係咁, 但係都好味, 只係同我地預期既味道有分別!
芥蘭炒得好夠"淋" , 而且夠嫰, 正!
扇貝我覺得中規中矩, 因為其實大家都係食蒜蓉粉絲

最後到埋單時, 我仲問唔知每人二百蚊夠唔夠呢? 有人話唔夠, 因為龍蝦已經要$20/兩 ........結果總數只係$9xx, 一千蚊有找!(我地仲要飲左三四支大青島喎) !所以呢餐真係抵食又好味!
  • 意式香草龍蝦
  • 荔芋扣肉