2012-02-16
朋友介紹’粵’的食物質素好,咁啱又有家族聚會所以試試,位置方便,地鐵站一出行幾分鐘就到,拖男帶女有老有少都冇問題,不過個名就難記左少少,上網好難揾。。。去到環境唔錯,樓底高裝修靚,座位算好寬敞舒服,服務亦值得一讚,服務員有問必答,仲介紹左幾個非常好的菜式,是晚叫左十個餸加甜品,七味脆豆腐,蔥油海蜇,蜜汁叉燒,是但,杏汁花膠燉蹄筋,荷葉飯,鹽酥雞,脆麻花,仲有個菜同蒸魚。七味脆豆腐-外脆內軟,調味佳,熱辣辣香噴噴蔥油海蜇-幾爽脆蜜汁叉燒-肥瘦適中,味道甘香,不過份量唔多,一人一件冇哂,意猶未盡是但-因為個名得意先叫,原來係蛋白蒸海鮮,個樣冇個名咁出位,不過味道唔錯,蛋白蒸得好滑~~杏汁花膠燉蹄筋-呢個真係要特別推介,先講配料,D湯渣放在碟上,真係見到一件件又厚又大的花膠,加上蹄筋雞腳同一小碟貼心的鼓油,已經係一個賞心悅目的菜式,湯就更不得了,香濃鮮味,大家都爭住飲多碗來保充骨膠原荷葉飯-唔錯,不是很大, 每個人食少少,荷葉味OK,有陣陣清香鹽酥雞-好香,肉滑,偏咸,不過餸飯一流咕嚕肉-我的至愛,冇令我失望,好味蒸魚-我未食就俾人食哂…另外要提下英記茶莊的龍井真係唔錯,記得加少少錢轉英記的
七味脆豆腐-外脆內軟,調味佳,熱辣辣香噴噴
蔥油海蜇-幾爽脆
鹽酥雞-好香,肉滑,偏咸,不過餸飯一流
咕嚕肉-我的至愛,冇令我失望,好味
蒸魚-我未食就俾人食哂…
另外要提下英記茶莊的龍井真係唔錯,記得加少少錢轉英記的茶~