2016-09-08
旺角操完泰拳急急返大埔食個晚飯再去史生日會!近年叫外賣多,過黎坐低食真係非常少喇,心血來潮過黎探下小強班啦!中學十幾歲已開始係大元邨冬菇亭大排檔幫襯,之後搬左去海寶花園,到依家搬左黎太和中心,一直到有幫親,都幾有緣份。咸菜胡椒豬肚湯,例湯都可以賣晒?真係咁好飲?我最愛飲湯架!唯有飲胡椒豬肚湯頂住先。淡荗荗,水汪汪既?粉腸瘦猛猛得層皮,豬肚夠腍還可以,兩者都不苦不澀,免免強強啦。炸乳鴿,招牌菜無得輸,即叫即炸,香氣宜人,聞到已流晒口水。肉質彈彈,身材又 fit 無肥膏,皮脆肉嫩又 juicy,醃味甜美不過火不過咸,鴿頸鴿腦同樣正呀!瑤柱扒白菜仔,大量瑤柱好足料,海味味濃,包著白菜仔同吃都不錯,唯獨菜有少許苦澀呢。清蒸鯇魚腩,好耐無食魚腩喇,熱騰騰又香噴噴我好想食架!點解咁唔小心出事架,一啖都無食過就要原條退回,無得食,陰功豬。滷水鵝片,終於食到爽甜多汁既大豆芽喇!前幾次都係上水榮發打冷,大豆芽又腍又瘦又乾,難食。鵝片滷水味道清爽,咸香中泛著香料甜味,但為何質地那麼硬既?隻鵝過度興奮所以肌肉硬過石頭?食開一向非常嫩滑架喎,從來未發生過呢。連我咁有牙力都趙得好痛苦,試左兩片都要退貨,真係食唔
食開一向非常嫩滑架喎,從來未發生過呢。連我咁有牙力都趙得好痛苦,試左兩片都要退貨,真係食唔到。仲有碟炸雞軟骨掛住食唔記得影相,一個人食咁鬼多野!操完拳好肚餓麻,唔好介意!
因為鯇魚及鵝片出左意外,所以老闆為表歉意免費,多謝款待。
咸菜胡椒豬肚湯
炸乳鴿