2020-05-01
最近一次飯局下,有朋友極力推介過來坤記吃🤔,其實這間老店,以前我都吃過很多次。今次從新再出發,唔係從新再出文至真。有超過一年多、兩年沒來,舖面印象好像沒什麼變化。這間老店從來飯市外,人流不會好多,也不會好爆,但坤記所獲獎項確不少, 多年的米芝蓮推介、中國飯店美食、仲有一些雜誌頒發的美食獎……林林總總我不再作一一介紹。不得不提我以前會過來吃很多次,就是因為他有一個肉絲炒麵雙面黃( 反正就是兩邊嘅炒麵炸得脆脆咁) 今日來原來都想叫,可惜暫時沒有😭,那就叫了個大富貴撈麵(即係豬手、雲吞、牛腩加蝦子撈幼麵) 並叫了一碟腐乳通。通菜-好快已經來到,外觀靚仔切得細細條,剛好入口,份量略為小, 一個人吃就剛好,味道食材顏色僅合格,腐乳醬不會太杰又唔太水,可惜份量少了點,不過我相信可以叫佢多加,腐乳亦很香合格多點點,價錢正常成為20蚊。 撈幼麵上之前,已好細心問,需不需要剪開麵條,及問要不要余均益辣椒醬😋(名牌老香港辣椒醬,過年吃辣蘿蔔糕必備,貴嘢)我當然要啦! 後來我先知還有xo醬,不過要加8蚊,咁下次先試, 上枱除了辣椒醬還跟上蠔油,今次寫食評要仔細食>>>>1)坤記嘅竹昇麵真係冇鹼水味,夠爽口彈
今次從新再出發,唔係從新再出文至真。
有超過一年多、兩年沒來,舖面印象好像沒什麼變化。
1)坤記嘅竹昇麵真係冇鹼水味,夠爽口彈牙,有分加, 蝦子個人覺得好似像劉x記會香小小,但很相近,找天再去試。
2)豬手-夠淋又唔散,味道合格,算中上。
3)雲吞-正常size冇驚喜,之前睇過有啲食評話唔熟,我估係偶有失準或是頂更師傅所至,味道是自家包,亦只算合格。
4)牛腩-雖然只得兩嚿,但非常入味,夠淋肥瘦適中,服務員話是用牛肋條做,不錯。
5)跟韭黃清湯-正常師父嘢。
價錢唔平,勝價比正常,價錢約$78連凍飲。
食完有問下老闆娘幾時會有返肉絲炒麵,她沒有確實答覆,我只感覺似無限期暫停,咁唯有我講少少肉絲炒麵最特別地方,個麵餅底還大過你兩隻手掌加埋,同一般飯店食嘅唔同,兩個人食正餐基本上都食得飽, 你見我今次冇食都仲記得就知唔錯啦!希望將來有機會重出江湖啦!我回頭指數都係其待再試加多一分😉
十分滿分
形 7
色 8
香 7
味 8
速度 9
態度 8 ( 按收費價錢評論)
裝修 7( 按同級數食店評論)
整潔 8
性價比 5