2012-08-02
琴晚老細請食飯,唔講唔知, 原來老細都「好」私房菜架!!佢話要去灣仔嘅大喜慶食,反正未食過,一行五個人去試下都好~! (最緊要係唔洗自己俾)雖然佢係私房菜, 不過個MENU都好多選擇!雞煲翅 - 只可以用四個字嚟形容: 份量十足! 湯底好濃好入味,仲可以食埋一齊上嘅雞同金華火腿, 兩樣肉嘅口感都好正, 嫰雞肉加一D都唔韌嘅金華火腿, I'm lovin it!南乳炸子雞 – 老細嘅最愛! 不過我哋依D做細嘅, 好為佢著想架, 幫佢分擔咗好多嘅膽固醇!! Wakaka!! 原來炸雞都可以好滑架, 真係估唔到! 啲雞仲要係皮脆肉嫰,食得出隻雞係好新鮮嘅~鑲蟹鉗 - 我從來未食過唔係炸嘅鑲蟹鉗, 所以覺得今次依個蒸鑲蟹鉗好特別!!! 佢又唔會令我覺得成口粉, 因為佢好足料, 有好多蟹箝肉喺裡面, 貨真價實! 而且吃得清一點對身體好D!頂湯焗芥蘭度 – 我好鐘意食芥蘭, 鐘意佢咬落去個種清脆嘅感覺, 個頂湯嘅味道完全融合D芥蘭裡面! VERY GOOD!!!古法生炆龍躉尾 - 好少食炆龍躉尾, 所以老細叫個陣都有D期待架!! 老細話依味通常係老一輩最常做嘅喜宴菜, 我係後生一輩, 所以無食過!
唔講唔知, 原來老細都「好」私房菜架!!
佢話要去灣仔嘅大喜慶食,
雖然佢係私房菜, 不過個MENU都好多選擇!
古法生炆龍躉尾 - 好少食炆龍躉尾, 所以老細叫個陣都有D期待架!! 老細話依味通常係老一輩最常做嘅喜宴菜, 我係後生一輩, 所以無食過!!! Wakaka!! 食完都幾鐘意依道菜, 因為佢食落膠質豐富, 同埋最緊要佢唔腥!!!!!!! 加埋佢D魚肉嫩滑而味道濃郁, 初次食覺得不錯, 會再食!!
菠蘿咕嚕肉 - 隔離枱介紹話好好食, 同埋侍應話廚師淨係會用新鮮菠蘿, 所以唔一定晚晚都有架, 咁都可以試一試!! 除咗菠蘿新鮮之外, D咕嚕肉亦唔係一般酒樓嘅菠蘿咕嚕粉, 最緊要係食落好juicy又唔肥膩!!!
焗魚腸 – 我自己不嬲唔鐘意食魚腸, 因為真係十級怕腥!!! 依個焗嘅魚腸都勉強食到, 因為佢焗出嚟好香同無腥味, 不過都係一啖起兩啖止, 過唔到自己..
喺度再多謝老細一次, 帶我食咗一餐滿足嘅晚飯!!