2016-12-20
上星期天氣開始轉冷,冬天大家都想起打邊爐,暖粒粒嘅感覺分內溫暖,香港嘅火鍋選擇10分之多,日式韓式等應有盡有,不過無論食幾多都好最鍾意嘅都會係港式打邊爐。今次黎到龍城金記,原來呢間餐廳屹立多年,佢哋出名嘅係活魚,刺身同埋好精彩嘅牛肉,當然唔少得嘅就係手打丸等等,全部係港式打邊爐嘅至愛。時間尚早首先食啲小食,小食點左炸魚片頭即叫即炸,彈牙,魚味濃郁。分量有多。小食仲有呢一個美味嘅炸雞軟骨同三文魚骨。同樣都係即叫即炸,我唔到呢一度嘅小食能夠咁精彩唔記得同大家,呢一度嘅羅漢果係必飲,我哋嘅涼茶又唔少係自家煲,全部都足料美味,港式打邊爐點可以少了清熱涼茶呢?接着就到左好精彩嘅刺身部份,先來嘅係一盤活象拔蚌同花竹蝦刺身,象拔蚌鮮甜爽脆,花竹蝦刺身直情係冇比嘅精彩,強烈建議大家連芥辣都唔洗點,因為嗰種鮮甜直達喉嚨。感動落淚咁正!花竹蝦嘅蝦頭亦都係另外一個精粹所在,千祈唔好浪費,攞佢去炸,係送酒嘅佳品。炸咗嘅花竹蝦頭內裡十分多膏。巧巧吃啊!留意同樣都係即炸即上枱小心辣口。另外一個必點菜式就係呢度嘅生牛肉,將生牛肉捲起洋蔥,點上泰式醬汁,比韓式的牛肉出色。牛肉嘅質感一吃愛上,配上清新嘅洋蔥爽口感。正!
時間尚早首先食啲小食,小食點左炸魚片頭 即叫即炸,彈牙,魚味濃郁。分量有多。 小食仲有呢一個美味嘅 炸雞軟骨同三文魚骨。 同樣都係即叫即炸,我唔到呢一度嘅小食能夠咁精彩
唔記得同大家,呢一度嘅羅漢果係必飲,我哋嘅涼茶又唔少係自家煲,全部都足料美味,港式打邊爐點可以少了清熱涼茶呢? 接着就到左好精彩嘅 刺身部份,先來嘅係一盤活象拔蚌同花竹蝦刺身,象拔蚌鮮甜爽脆,花竹蝦刺身直情係冇比嘅精彩,強烈建議大家連芥辣都唔洗點,因為嗰種鮮甜直達喉嚨。感動落淚咁正! 花竹蝦嘅蝦頭亦都係另外一個精粹所在,千祈唔好浪費,攞佢去炸,係送酒嘅佳品。炸咗嘅花竹蝦頭內裡十分多膏。巧巧吃啊!留意同樣都係即炸即上枱小心辣口。 另外一個必點菜式就係呢度嘅生牛肉,將生牛肉捲起洋蔥,點上泰式醬汁,比韓式的牛肉出色。牛肉嘅質感一吃愛上,配上清新嘅洋蔥爽口感。正! 終於嚟到戲肉,湯底用上沙嗲湯同埋蟲草花雞湯,蟲草花雞湯用了十足,呢度嘅沙嗲湯味道好正。兩種味道兩種感覺,強烈建議大家一定要試呢度嘅沙嗲湯,會有意想不到嘅驚喜。 叫咗呢一個招牌牛肉拼盤,聽盤裏便包括有牛腱肉,手切肥牛,滑牛,牛展,牛舌以及雪花牛肉粒。 靚女姐姐強烈叫我地一定要先試咗呢度嘅雪花牛柳粒,用竹籤dook 起,然之後放係窩裏邊2分鐘剛剛好,牛味香濃,而且咬落去會有油份爆發的感覺。很正!啱晒我哋呢啲牛魔王。
唔怪得你一個客牛肉拼盤如此受歡迎台台都一定會叫啦!
點少得香港人都十分之喜愛嘅炸響鈴。同樣即叫即炸就咁食有得,過湯亦得。 佢哋嘅招牌肉丸拼盤都好不錯架!手打肉丸係考 廚師嘅功夫,每粒都打到彈牙,size 剛好,蝦丸特別爽甜。很好吃。
無論去到邊度都好,韓國菜泰國菜西餐日本野,有時,尤其係打邊爐,總會想起嘅一定係港式呢一種獨特風味,龍城金記擁有嘅係帶點港式佬味的環境,配有說話爽直嘅侍應,我們由細食到大的精彩火鍋配料,你永遠都佔有一席位。