2024-11-03
去到陸羽門口, 突然有位女士彈出嚟, 叫我地從則邊樓梯上2樓, 星期日1點半差不多坐滿, 好彩都仲有位, 伙記叔叔指咗張枱俾我地。張點心紙好傳統, 選擇不多(之後發現熟客係有多D選擇), 叫咗4款點心。牛柳絲春卷, 牛肉嫩滑。蝦餃, 蝦肉鮮彈, 傳統餃皮比較厚?鮮牛肉球, 食到粒粒鮮牛肉,鮮甜。糯米雞, 唔太多醬汁, 可以食到好香荷葉味。整體食物唔差,2樓伙記叔叔都好友善。老茶樓就有老海鮮。話說我用支付寶, 原來要落返去樓下收銀俾。我推門入去, 收銀位叔叔及企係傍邊的叔叔(我估係經理)望一望我, 我即刻話想用支付寶俾錢, 收銀叔叔同經理講"嘩, 真係巴L閉!", 經理回咗句"真係要睇實個門口, 走咗你都唔9知呀。"本來我想回應句, 算吧, 不會再來, 2個人4款點心要差不多5百蚊, 可以有更好的選擇。