2018-07-23
落老蘭除咗飲嘢之外,其實仲有好多出色嘅餐廳。 就算唔飲酒, 約朋友食個晚飯, 都可以有去咗外國酒吧街嘅感覺, 又chill又寫意。呢間burger bar位於蘭桂坊嘅小巷當中,係嗰間鐵皮屋花店轉入去就可以搵到。 一入門口見大部分食客都係外籍人士,就知道無揀錯地方。餐廳環境幽暗,一列高身嘅BAR枱,食飽飽再喺度同朋友傾下偈先轉場都仲得。《炸薯條加芝士粉/半份》,薯條炸得香脆,入口都仲係熱辣辣,芝士粉均勻地灑於薯條之上,帶住點點shake shake薯條嘅意味, 芝士粉味道帶有鹹香,加埋亨氏蕃茄醬任點,無敵。《脆薯角/半份》,由於薯仔嘅比重多咗,食落更有薯味,難得能夠享受更多薯味得嚟外面仲係脆卜卜,最鍾意佢每惠顧一個漢堡,就可以用優惠價換購小食半份,咁就可以試多啲嘢啦。原本想試下個招牌流心芝士漢堡,不過店員話今日賣哂,就嗌咗個《辣味洋蔥漢堡+ 酸青瓜》,好彩呢個洋蔥漢堡都唔弱,個自家製嘅秘製辣汁十分惹味,再加上喺炒洋蔥同埋生洋蔥兩面夾擊之下,辣味嘅層次就提升咗不少。 食Burger又點少得漢堡扒呢? 呢度嘅漢堡扒用美國安格斯牛肉每日新鮮人手打造。 食落牛味特別香濃, 而且肉汁豐富, 非常j
原本想試下個招牌流心芝士漢堡,不過店員話今日賣哂,就嗌咗個《辣味洋蔥漢堡+ 酸青瓜》,好彩呢個洋蔥漢堡都唔弱,個自家製嘅秘製辣汁十分惹味,再加上喺炒洋蔥同埋生洋蔥兩面夾擊之下,辣味嘅層次就提升咗不少。 食Burger又點少得漢堡扒呢? 呢度嘅漢堡扒用美國安格斯牛肉每日新鮮人手打造。 食落牛味特別香濃, 而且肉汁豐富, 非常juicy。 呢個咁美味嘅辣味洋蔥漢堡好快就俾我哋秒殺咗。
另外呢款《大蘑菇扒漢堡》, 除咗有招牌嘅手造漢堡扒之外, 用上咗大大隻嘅 Portobello mushroom,所以一上枱就傳嚟陣陣嘅大蘑菇香味。 大蘑菇嘅juicy程度絕不比安格斯漢堡扒遜色,食落有肉嘅質感, 可以話係素菜中嘅牛扒。呢個漢堡係用咗招牌特製醬,味道比較classic,配合漢堡扒嘅香濃牛肉味, 以及新鮮嘅番茄同生菜,經典滋味莫過於此。
另外不得不提膠手套通常只係出現喺炸雞店,呢間餐廳係少數有提供膠手套嘅漢煲店,啱哂鐘意企理嘅朋友;飲埋最後一啖啤酒,啱啱好見到開始有人等緊位,我倆帶住滿足嘅笑容離開。