2017-11-16 60 瀏覽
成日都覺得旺角依家冇咩好食, 一係就做遊客生意又貴服務又差。不過最近發現原來好多新餐廳開咗係旺角東站附近啊。尋日又走咗去試多一間台式餐廳。七點半左右到, 鋪頭都幾近坐滿。一入到去就覺得自己好似離開咗嘈雜既旺角, 裝修以木材為主, 加上少少草皮裝飾, 地方小小, 但有一種溫暖同放鬆既感覺。我地兩個人叫咗都幾多野食, 先黎小食豬耳~ 細細份可以咬下當前菜, 都幾開胃架跟住呢個五味茄子係誠意推介, 茄子配上日式既木魚同特製醬汁,有少少茄汁既感覺酸酸甜甜咁。茄子本身味道冇被掩蓋又增加咗唔同層次既味道。就咁撈飯食都一流啊! 而確實, 同行既朋友係叫咗大份既肉燥飯既。肉燥既味道同白飯真係好夾。醬汁濃而不膩, 仲要唔係得煮到爛既肉碎, 每一啖肉燥都口感豐富而滑嫩, 香氣令人食指大動我心血來潮忽然想食辣, 於是叫咗麻辣豬軟骨麵。嘩佢未放到上台我已經聞到陣麻辣香味喇!!個湯唔係話真係好辣, 對我黎講啱啱好, 不過食開酸辣粉大辣既人就可能要加辣喇。豬軟骨份量十足, 食完個麵其實都飽哂。但食台灣野真係唔少得要叫鹽酥雞既。餐牌上面有淨鹽酥雞同拼盤, 朋友想食台灣腸所以我地就拼咗兩樣黎食。台灣腸真係好好食, 煎

我地兩個人

餐牌上面有淨鹽酥雞同拼盤, 朋友想食台灣腸所以我地就拼咗兩樣黎食。台灣腸真係好好食, 煎得剛剛好, 鹽酥雞炸得好香口, 舊雞又唔會話炸到乾咗, 依然食到本來既肉味, 明明好飽都欲罷不能啊~