2010-04-15
自問對西餐無甚興趣. 老表係外國返黎玩, 早幾日都係佢D係朋友陪佢. 今晚輪到我, 因為早幾日佢D朋友都係帶佢去茶記麥記KFC果D多, 今晚佢話點都要食番餐好D既. 好吖, 無問題. 我地係CWB會合, 佢想坐露天既, ok, 先行左陣街, 跟住帶佢去百德新街果便睇下. D餐廳唔啱佢心水. OK, no problem. 佢話不如去諾士佛台, 是但呢. 地鐵過老尖, 行過去諾士佛台, 間間都睇下餐牌. 最後選左呢間. 地方環境都ok, 服務態度亦都好好, 幾果後生仔captain都成日笑笑口咁. 叫野食. 先黎支distilled water, 跟住黎麵飽跟D茄蓉+焗香左既蒜頭蓉. 麵飽唔係好得. 皮唔脆心唔軟, 有D飽心直情係干左, 可能係擺係焗爐旁太耐烘干左. 茄蓉and蒜蓉都係無咩味. 頭盤係唔知乜乜生牛肉, 同老表share. 味ok. 老表話再切簿D更好味. 主菜老表要三文魚茄汁炒寬條麵(係咁上下名). 色水幾好, 試左少少三文都ok, 麵就無試. 我要左忌亷汁雞柳野菌炒長通粉(係咁上下名). 通粉未夠"淋", 有少少硬身, 唔知係唔係即烚的原固. 味度都可以.食完吹陣水
食完吹陣水就走人去食甜品.