2019-07-09
今日同同學去銅鑼灣上堂,落堂就自然去搵野食醫下肚,岩岩去完台灣,我想食下台灣野,朋友就提議左去古早味台灣原味依間餐廳。依間鋪係樓上鋪黎,入面D燈光好暗,但坐Window side就可以望到駱克道風景,都幾特別。我地入去既時候無人,但係慢慢去到Lunch時間就好多人,全場爆滿,全要係附近番工既人,好彩早左到姐!Lunch set Menu上面D餐都係一飯/麵+小食+野飲,都係$50-70個Price range幾平,叫其他小食仲有半價。我叫左個雞排湯面同奶茶,我朋友叫左雞絲便當同茶,另外叫左個小食,盬酥豆腐。由於我無試到我朋友食既野,比唔到咩評價,但係就咁睇份量好足。雞扒湯面+小食: 雞扒個肉比較厚身,上面有D七味粉,但比較凍,應該放左一陣,個皮同肉分開左,可以再好味D。面係闊面黎,湯底有D鹽西同酸菜,有程班長既Feel,幾唔錯,份量都好多。小食係D凍伴雲耳,牛肉同蓮藕,辣辣地,開胃。奶茶: 好重奶同糖味,無咩濃茶味,鍾意飲甜野既人會鍾意飲,所以依杯茶對我黎講好好飲。紅茶: 偷飲左個Frd一啖,完全唔甜,好重紅茶味,我朋友唔鍾意甜野,所以佢好鍾意飲。半價小食: 鹽酥豆腐,食得出係即炸,個
由於我無試到我朋友食既野,比唔到咩評價,但係就咁睇份量好足。 雞扒湯面+小食: 雞扒個肉比較厚身,上面有D七味粉,但比較凍,應該放左一陣,個皮同肉分開左,可以再好味D。
小食係D凍伴雲耳,牛肉同蓮藕,辣辣地,開胃。
半價小食: 鹽酥豆腐,食得出係即炸,個皮好乾,但好軟,配埋炸軟豆腐,食入口好熱但係好滑,好好味!
總結: 依間餐廳幾好坐,野食價錢係老銅算係合理,份量好多,飽到食唔晒,味道唔錯,CP值幾高。
如果係依頭經過去試下佢Lunch都唔錯! 朋友果然無介紹錯