2022-11-27
天氣轉涼又想打邊爐,星期日午餐去左銅鑼灣老鍋台式火鍋。老鍋台式火鍋係由30年台灣經驗廚師主理,首創美人鍋 ,賣點係新鮮湯料同食材天然味道,醬料精髓提鮮而唔影響原有風味。 落單用二維碼。今日叫左個午市二人火鍋套餐,價錢$299。包以下食物:老鍋有四款精選湯底,分別係麻辣鍋,美人鍋,養生鍋同酸菜白肉鍋。「美人鍋」係女仕養顏至寶,材料有桃膠,原隻烏雞一開二,金華火腿,又有杞子,南棗,淮山,黨參,龍眼肉等藥材,仲有冬菇,粟米同香蔥等蔬菜。上枱時桃膠特登放喺烏雞上面。烏雞吸咗個湯味道超好,雞肉又嫰滑。個湯係老火肴制湯底,味道少少鹹香,好飲。美國梅花豬肉 肉類可選肥牛,雞肉或者豬肉。美國梅花豬肉一客10片,捲得靚靚上枱,切得夠厚身,質感好好,外圍係脂肪邊,帶少少咬口又有少少彈牙。豬味濃,好好食。丸餃拼盤丸餃拼盤有墨魚丸,香菇貢丸,蛋餃,同魚皮餃各兩粒。魚皮餃好肥美,墨魚丸彈牙,蛋餃既蛋皮好簿又滑。五彩鮮蔬雜菌盤五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,食材新鮮。米線跟餐可以選飯或者米線,我地揀咗米線。米線超大碗,好淋,攤凍食都有少少煙韌,可以加芫荽同蔥一齊淥。自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸
美國梅花豬肉
丸餃拼盤
五彩鮮蔬雜菌盤
五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,食材新鮮。
米線
自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸蒜,香醋,沙茶醬,蒜泥汁。
而家仲有天燈玩。
呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。