2017-09-30
中秋節將至,又是一個飲飲食食的日子。 老闆醒目,知道有些同事會和家人食正日, 所以提前慰勞我們這班勞苦功高的同事,大家訂了 Megabox 肇順名匯,以為會有好多人提前做節,去到只見有幾枱人,清靜呀!叫了個全包宴,經理推介花錦鱔皇,老闆唔 吝嗇照加, 萬歲!!我們選了肇順三太寶,天麻海雀燉大魚頭湯。 湯先上, 打開蓋 ,已聞到好濃烈的藥材味,老火湯呈現啡色 ,湯渣有我至愛的雞腳和魚頭 ,令人垂涎三尺 。芝士焗蝦球好大碟,芝士過多,非常黐口,麵太林, 蝦味被芝士奪去。推介的花錦鱔王, 肉質似脆肉鯇魚, 反而唔覺有鱔的滑口感, 用麵豉醬爆焗,非常惹味。肇順三太寶 - 釀青椒 釀藕片 炸鯪魚球, 肇順名菜, 青椒不辣 , 魚膠新鮮彈牙, 必食。翡翠鮮百合炒遼參,遼參爽口,甜豆鮮美。煎焗頭腩,薑蔥味非常濃郁, 灑上紹興酒, 香氣撲鼻 ,個個都為之醒神百倍,但味道稍為鹹咗啲。翡翠炒球, 魚塊有半寸厚, 用翠玉瓜炒,比用西芹好, 既食到魚鮮味又有瓜的清新,非常合配。食物份量夠, 菜未上齊, 都已經飽了。 隨後的飯和雞都要打包攞走。最後送上香滑豆腐花,煙韌遍地黃金糕。這個全包宴老闆開心,員工滿意!
芝士焗蝦球好大碟,芝士過多,非常黐口,
麵太林, 蝦味被芝士奪去。
翡翠鮮百合炒遼參,遼參爽口,甜豆鮮美。
最後送上香滑豆腐花,煙韌遍地黃金糕。
這個全包宴老闆開心,員工滿意!