2023-12-11
見呢排秋意起啦,諗住打吓邊爐。於是就上網search吓有啲咩地方喺又平又抵食嘅邊爐!網上見到啲人其實就係介紹佢深水埗分店,但因為我哋去到先發現原來其實佢係有兩間分店嘅!一間係位於深水埗,而另一間就位於響太子。不過都見到咗啦,於是就直接入咗去。冇傳聞中講到一定要訂咗位先有得去,我哋其實冇訂位,然後直接去Walk in嘅。不過我哋都相信預訂咗位置有得確認你係有位嘅!成間舖頭就唔係好大,其實都淨係擺到四五張枱,但係坐落都叫闊落。一去到店員就即刻準備咗呢一個醬料俾你去調配。醬料呢就唔算多,但係打邊爐有嘅基本上都有,包括蔥豉油,呢啲就基本啦,仲有蒜蓉麻油等等。當你調配完之後呢店員就會將呢一個醬料移走㗎啦。湯底選擇呢就有五款,其中佢嘅招牌紅湯鍋呢就要額外再加多$40嘅! 最好呢我哋就揀咗呢個粟米豬軟骨鍋啦。個湯底確實係比較清啲,但係如果你已經食完烤魚,然後過嚟嗌呢一個火鍋湯底確實都有助減低嗰好油嘅感覺。呢一盤肉我諗就應該係佢嘅頭盤嚟嘅,因為我哋事先都唔知道佢會上嚟,建議如果大家下一次去唔需要嘅話可以同佢提早同佢講定先。而刺身呢一個部份呢我就覺得好普通啦,但係絕對係對得住佢嘅價錢嘅。至於員工可能就會
一去到店員就即刻準備咗呢一個醬料俾你去調配。
湯底選擇呢就有五款,其中佢嘅招牌紅湯鍋呢就要額外再加多$40嘅! 最好呢我哋就揀咗呢個粟米豬軟骨鍋啦。個湯底確實係比較清啲,但係如果你已經食完烤魚,然後過嚟嗌呢一個火鍋湯底確實都有助減低嗰好油嘅感覺。 呢一盤肉我諗就應該係佢嘅頭盤嚟嘅,因為我哋事先都唔知道佢會上嚟,建議如果大家下一次去唔需要嘅話可以同佢提早同佢講定先。
至於員工可能就會比較直接啲,同埋語氣呢聽落可能會有少少剛硬,但同傳聞中會西客同比說話顧客聽我就冇遇到啦,反而佢都仲好好會過嚟幫我哋執吓枱排好啲位。
整體嚟講呢一間打邊爐,確實好適合一班人短聚,然後想搵一個性價比高嘅地方。