2018-03-14
星期日訓醒上openrice睇下深水埗有咩野食,食完順便可以去睇下玩具;Look下Look下睇到間叫老鳳冰室,便入去睇下d相同食評,見賣相都幾吸引,便同老婆出去食這間老鳳。 一去到有好多人在門外等位,我們大約等左15-20分鐘才有位;入到冰室裡,地方不大,坐位很窄,裝修很懷舊,還播著懷舊中英文歌曲,好似在電視裡看到70年代餐廳的情景,很有趣;靠牆邊的每張枱牆上掛左個信箱,原來是放餐牌用的,設計很有心思;欣賞完店內環境都係時候叫野食醫下個肚了!我們在等位時已諗好食乜,便即刻叫阿姐落單,點了不夠5分鐘便陸續上枱,效率好快。芝士豬扒撈一丁 - 豬扒好林,芝士勁多,好邪惡呀,但好好味,仲送一件芝士牛油厚多士,不過多士凍了,同埋無芝士味 (可能要自己點碟麵d芝士 ) 蜜焦薯仔牛柳飯 - 牛柳同薯仔都好林,醬汁甜甜辣辣,面頭還灑了芝麻,好惹味,側邊仲有沙律菜做伴碟。蝦多士 - 出面炸到脆卜卜,不油膩,裡面蝦膠好彈牙,點埋千島醬一齊食真係太好食了,還有一碟仔水果沙律。飛仔華田 - 其實只係普通茶餐廳凍華田,但經過心思設計,便成為一杯賣相吸引既飛仔華田,面頭加左舊cream, 脆脆片同一塊啤牌,塊啤
飛仔華田 - 其實只係普通茶餐廳凍華田,但經過心思設計,便成為一杯賣相吸引既飛仔華田,面頭加左舊cream, 脆脆片同一塊啤牌,塊啤牌仲可以食添,類似威化餅,都幾好食。