2018-12-13
趁住正好既岀糧日,決定去食野好既慶祝,難得仲要係週末日,朋友一直都想試下係尖沙咀開左無耐既辣吧,既然決定左就唔多考慮啦。辣吧主打四川菜,有小菜有麻辣串等等既菜式,大多數都圍繞住一個辣字,而我今次食既會係爆紅既海鮮大咖。海鮮大咖(八款海鮮) $328/1位海鮮大咖分兩個選擇,應該話係數量既選擇,6款同8款,價錢相距唔大,要食就要食盡佢,我係揀左8款既。主要既8款海鮮由廚師指定,其餘既四款配料就可以自己決定,我揀既有豆卜、薯條、生菜、蘿蔔,都唔錯吧,至於湯底就揀個火辣既麻辣湯。等左20分鐘左右,海鮮大咖終於登場,望住一大盤既海鮮,見到都流口水,份量相當多到,包括有貴妃蚌、鮑魚、海蝦、聖子、肉蟹、魷魚筒、元貝同花甲。入面我最期待既就係聖子,肉厚豐滿,而且比其他每一種都要爽口甜美。貴妃蚌都係我最常食既海鮮,固然穩陣又爽口鮮甜。重點係肉蟹,係火辣既醬汁底下蟹肉仍然可以滲透岀本身既鮮甜味道。蒜蓉元貝,肉感超滿足,上面既粉絲吸收左麻辣既湯汁,別有一番風味。海蝦超級多,有吃不完既感覺。整體黎講都算唔錯,期待下次試埋佢既麻辣串。
海鮮大咖(八款海鮮) $328/1位
貴妃蚌都係我最常食既海鮮,固然穩陣又爽口鮮甜。
海蝦超級多,有吃不完既感覺。
整體黎講都算唔錯,期待下次試埋佢既麻辣串。