2023-11-05 74 瀏覽
難得今日放假就做個孝順女帶媽咪去食晚飯,見到聯和墟有間叫「滿屋定食」嘅餐廳,餐牌有好多選擇,就決定入去試下。餐廳好闊落,有好多卡位,坐得好舒服,員工嘅態度都好友善,值得一讚。媽咪叫咗個地道海南雞定食,而我就叫咗個冬陰功澳洲安格斯牛小排定食,跟餐小食有好多選擇,包羅萬有。兩份定食都大大份,海南雞飯味道鮮美,雞肉嫩滑多汁,油飯大大碗,兩個人食都絕對夠食,米飯吸收雞油風味,口感豐潤。至於冬陰功澳洲安格斯牛小排定食,聽個名都知道不得了,由於媽咪係唔食牛嘅,所以我可以一個人獨食冬陰功湯汁濃郁,辣辣地好開胃,牛小排肉質細嫩,岩晒牛魔王我。另外仲叫咗個燒豬頸肉拼盤、小食拼盤同埋幾串串燒。我勁中意豬頸肉同串燒嘅炭燒味道,食到停唔到口小食拼盤方面,我哋就揀咗F(北海道牛乳炸脆奶、日式芝士魚肉卷、炸雞軟骨、和風蟹籽沙律)。炸物全部都炸得好脆,但食落又唔會好油膩,沙律味道清新。而我最鍾意嘅就係炸鮮奶。嘢飲方面,除咗普通茶餐廳有嘅咖啡、茶之外,仲有一啲特色飲品。媽咪叫咗青檸梳打跟餐只需加$8。總括黎講,「滿屋定食」選擇多,份量大,價錢實惠,服務態度好,身為粉嶺街坊會再幫襯

冬陰功澳洲安格斯牛小排定食

另外仲叫咗個燒豬頸肉拼盤、小食拼盤同埋幾串串燒。
我勁中意豬頸肉同串燒嘅炭燒味道,食到停唔到口

燒豬頸肉拼盤

北海道牛乳炸脆奶