2017-12-18
HoHoHo🎉~ Christmas is coming🎊, 又係時候要頭痕食咩喇😫.1️⃣自助餐🙅🏻唔洗煩食咩, 但無返5, 600都唔洗指意落到樓, 仲要D野係量產出未必好食, 好食既又要係咁逼; .2️⃣食西餐🙅🏻每樣野都係錢, 頭盤, 沙律, 甜品, 飲品全部都要錢; .3️⃣聖誕最興就係set dinner🙅🏻唔係下下都岩食, 又set死哂D野.岩岩試食左meat king既christmas🎄 semi buffut就可以解決哂呢D問題!一個main course 價錢就有一份高質主菜, 其他果D頭盤呀, 沙律呀, 甜品呀, 飲品通通都任食任拎!.Meat king 作為日本過江龍🐉漢堡扒專門店,主打既梗係和風漢堡扒。我當然唔輸蝕要試下佢喇!主菜方面, 我揀左松露忌廉雜菌漢堡同煙肉漢堡包🍔______________________________🔹松露忌廉雜菌漢堡 180g $328如果自覺唔夠食既朋加可以加多$40 upgrade做280g, 包保夠食!! 上菜係鐵板上, 其實一黎到已經聞到好香既牛肉味, 佢另外仲比左一杯仔松露蘑菇汁你, D汁好杰身下, 一淋上漢堡發出吱吱卜卜既油
1️⃣自助餐
2️⃣食西餐
3️⃣聖誕最興就係set dinner
🙅🏻唔係下下都岩食, 又set死哂D野
主菜方面, 我揀左松露忌廉雜菌漢堡同煙肉漢堡包🍔
🔹松露忌廉雜菌漢堡 180g $328
如果自覺唔夠食既朋加可以加多$40 upgrade做280g, 包保夠食!! 上菜係鐵板上, 其實一黎到已經聞到好香既牛肉味, 佢另外仲比左一杯仔松露蘑菇汁你, D汁好杰身下, 一淋上漢堡發出吱吱卜卜既油脂聲, 聽到聞到都已經流哂口水💦!
塊漢堡好厚身, 目👀測應該有3, 4厘米, 配既松露蘑菇汁十分香濃,好重松露蘑菇同燒烤味,原本好杰身既醬汁混入漢堡經熱力融出黎既油脂, 變得好creamy。
漢堡扒用料好新鮮,仲混入左適量既豬肉🐷,脂肪比例岩岩好, 亦令肉更鬆軟同有口感,肉汁亦非常之多
🔹煙肉漢堡包 $318
顧名思義就係煙肉加漢堡扒既burger, 好欣賞佢既包加左牛油烘過裡面之餘, 連包面都有烘過, 令包面既芝麻香都出哂黎!
漢堡同頭先個松露漢堡一樣咁濃味多汁💦, 不過就好似無咁厚身, 肉質都會實少少 (但其實都係好厚!)
熱融芝士🧀同煎得好香既煙肉片, 再配埋大大塊新鮮生菜同厚切蕃茄, 成件事超perfect!!
不得不提佢跟包餐既薯條🍟🍟, 上台好熱辣辣, 炸得好脆, 又超有薯仔味!我同男朋友完全係食唔停口!
🔹自助吧 (跟聖誕餐免費)
沙律菜同配料種類好多, 好新鮮, 顏色又好鮮艷, 又好貼心咁切好哂細細粒 方便食之餘, 隨便執埋一堆都可以影得相! .
佢可以揀既醬汁都有好多, 有凱撒, 千島, 日式芝麻, 紫蘇, 柚子胡椒同最特別有蘋果醬!! 全部都好好食同好和風!
除左自己mix and match, 佢都有D ready 左既salad, 好似雜菌三色椒沙律同吞拿魚通粉咁
甜品區同飲品區都有好多選擇, 唔止得普通咖啡熱茶汽水, 仲有粒粒粟米湯,味噌湯,蔬菜汁同everyday special, 我個日係pink lemonade, 甜品仲有雪糕架!
為左迎聖誕, 佢地都有D新既甜品同小食放左係自助吧度, 全部好精緻好好食, 最好食係個朱古力mousse, 好滑同好濃朱古力味
小食方面, 佢地會有香辣烤栗米同煙燻三文魚米紙卷, 原本平日呢2款小食要比錢先有得食架, 聖誕佢地會免費比出黎自助吧比大家免費拎, 2款都好高質, 尤其是係個烤栗米, 栗米上面沾滿左芝士碎同香辣粉, 點埋少少青檸汁, 好好食!
環境方面, 好寬敞, 就我所見最細張枱都係4人枱, 就算拎到成枱野食都唔怕, 枱同枱中間大把位, 一D都唔逼, 講野又唔會比隔離聽住哂!!
地點方面, 位於銅鑼灣鬧市, F出口一出, 以前forever 21宜家美珍香旁邊條街, 一直向前行就到!