2016-12-27
尖沙咀H8係呢兩年已經係搵食地標之一,整棟大廈入面有不同的餐廳林立。今日就同家人去左1樓的韓半島去試下新餐廳,點知又有新驚喜!餐廳最特別的就係菜式的名字,單看名字覺得好有詩意,但係完全估唔到係咩食物,好彩有圖片同有簡介先識得點單!特製甜辣醬炒魷魚飯糰賣相同埋隻碟非常美麗。特製的甜辣醬偏辣,魷魚非常軟身,一啖就識得斷開,口感好得意。味道唔錯,雖然有點太辣,但係都好惹味!五花腩肉泡菜炒飯配真空低溫烹調蛋泡菜辣味不重,味道其實比較像一道普通的炒飯,但是味道是好的。蛋有半流心的效果,蛋汁流入飯中味道更溫和。薯仔煎餅配上多種海鮮丶椒絲及香葉幾有特色的一道菜,薯絲的味道好香,口感鬆脆,海鮮的味道配上脆脆的薯絲底,一種新嘗絲的口感與味道!沾上酸酸的醬汁,相當不錯!五花腩肉特製大醬忌廉意粉係我4種菜之中最喜歡的一道菜!奶油同芝士的味道的味道好香好濃郁,而五花腩肉經過香煎後,豬油滲入意粉之中,味道更豐富。意粉煮得唔會太軟身,口感非常好!整體成道菜式都超喜歡!
餐廳最特別的就係菜式的名字,單看名字覺得好有詩意,但係完全估唔到係咩食物,好彩有圖片同有簡介先識得點單! 特製甜辣醬炒魷魚飯糰 賣相同埋隻碟非常美麗。特製的甜辣醬偏辣,魷魚非常軟身,一啖就識得斷開,口感好得意。味道唔錯,雖然有點太辣,但係都好惹味! 五花腩肉泡菜炒飯配真空低溫烹調蛋
沾上酸酸的醬汁,相當不錯!五花腩肉特製大醬忌廉意粉
意粉煮得唔會太軟身,口感非常好!整體成道菜式都超喜歡!