2024-12-27 570 瀏覽
2月喺度食過情人節晚餐,知道餐廳喺聖誕期間提供2人套餐,又再訂位試試。經過情人節的用餐體驗,狗狗爸爸唔建議平安夜光顧,話擔心慶祝聖誕第1日,餐廳好可能未上軌道(如上菜順序),唔想再次成為白老鼠。晚餐分2輪:1730-2000;2030-2230。我哋係首輪,~1745到達餐廳,當時已有3-4檯客。是日晚餐同情人節套餐一樣包括welcome drink、開胃菜、小食/前菜、主菜、甜品同餐飲各2款,每款1份,如果兩個人唔打算share,咁就會分別食唔同的菜式。聖誕節套餐的welcome drink、餐飲,以至開胃菜的三文魚他他、前菜的郣艮弟田螺以及甜品的栗子蛋糕亦同情人節餐一樣,冇變。(餐前飲)橘香梳打:由侍應製作,見到好似係芬達橙汁溝梳打水,再加幾片檸檬,味道可以,唔太甜,但原材料只係汽水,加上冇任何presentation,可飲可唔飲(餐前飲)聖誕特飲:同樣係汽水,加咗莓同薄荷葉做裝飾,但薄荷葉喺杯中載浮載沉,望落唔太新鮮(開胃菜)茄子魚子醬:驚為天人。凍食,食唔出係茄子,而質感亦應該唔似魚子醬,佢係糊狀,配薄脆多士/法包,食落輕怡,無論係食物的溫度同味道都令人胃口大開。份量足,但法包

(開胃菜)茄子魚子醬:驚為天人。凍食,食唔出係茄子,而質感亦應該唔似魚子醬,佢係糊狀,配薄脆多士/法包,食落輕怡,無論係食物的溫度同味道都令人胃口大開。份量足,但法包只有4小件,向侍應提出加添(大部分客人都有此要求),對方爽快回應:「幾多塊?4件足夠嗎?」記得情人節時隔離檯想加法包,得到的回覆係「可以,但要等,唔知有冇時間焗」之類,今次回覆唔同曬,但有一點想補充,上次法包應該係現烤,而今次似係提供現貨

(開胃菜)煙燻三文魚牛油果他他:富層次,材料有牛油果、檸檬、黑胡椒、紅菜頭、勺草、芥末同素忌廉,3層同樣軟滑,味道各有特色;可能唔係第1次食,唔算好有驚喜

(前菜)勃艮第焗田螺:賣相唔錯,但個人覺得味道、口感唔特別,仲帶幾分油膩感

(前菜)香煎鵝肝配紅加侖子:非常可口!素鵝肝的本體非常軟,一篤即散,外層應該撲咗粉煎香過,所以有啲脆口,帶焦香;小紅莓汁可解膩,口感、味道都似食素前試過的真鵝肝,推介!

(主菜)威靈頓牛柳:有齊酥皮、蘑菇醬、素煙肉同素牛肉,飽肚亦好食。薯蓉係配菜,帶油香,惹味。食完呢個主菜已開始飽。人生中未食過威靈頓牛柳,唔知道正宗的醬汁係咩味,而呢個醬就好似港式乳豬醬,帶明顯甜味,同牛柳唔算好夾,但整體仍然好好食

(主菜)寶雲酥羊架:有風沙羊架的風味,當然食唔到羊羶味,主要係孜然粉同香料味,同埋乾身煮法令食物無論喺視覺同味覺上亦幾可亂真

甜品)栗子撻:同市面上食到的冇乜分別,就係栗子蓉、忌廉,內藏3粒栗子

甜品)沙巴翁:未食過的甜品,creamy,液態狀,有少少甜,層次略為單調,始終食材較少
l
(餐飲)經典蘋果熱飲:帶香料味,熱飲,感覺幾暖身

(餐飲)聖誕熱朱古力:勁多忌廉,唧滿成隻杯,似係「座融」朱古力釘製作而成(因最尾飲到半融的朱古力釘);用料咁邪惡,好難唔好飲,但忌廉真係落得太狠,相信好少客會食曬啲忌廉,好浪費;餐廳所有飲品都唔太講究presentation

相比情人節當晚,今次餐廳的服務到位啲,但依然冇主動換碟,冇提供分菜的餐具(要互食口水尾),上菜仍有些少混亂(但冇發生喺我哋身上),不過侍應好勤力斟水,有禮,臨走時會問番啲食物係咪ok。至於訂位時,餐廳提及會預備一份小禮物,原來同情人節一樣係是日餐牌。我相信有啲人鐘意呢種留念方式,但一檯一張,收到可能唔知邊個keep,再者餐牌上的字好細粒,好難睇到。假使餐廳自製朱古力作為小禮物,咁就會吸引啲。

2024-12-25
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節