2016-06-01 759 瀏覽
十幾廿年未搭足過南區,今日難得有緣過黎尋幽探密行行山,同事力推食記生菜魚肉湯,稱魚肉滑到不停了!我半信半疑由銅鑼灣搭的士來到一探究竟,open 小店都幾熱下。望望牆上 menu,頭盤先試生菜魚肉,如果唔夠飽先再叫,一陣行山唔能夠食太飽,如果肚痛要去廁所仲大鑊。生菜魚肉湯,湯底太甜,落左好多糖喎,味道有點濁,加辣椒油、胡椒粉稀釋一下,香香辣辣仲好味左添。膠硬魚肉硬實實,表面滑潺潺,似足馬蹄粉撈鮮膠粉,無魚味無鮮味,死實味道欠缺靈魂。生菜絲滿意,微甜帶爽。碗仔翅,充滿肉香,湯底甜美濃郁,不過味道口感都有點寡,只有瘦肉跟蛋花。撈上辣油、浙醋、胡椒粉,味道即時豐富左。掃左 menu 好多次都唔知食咩好,碗仔翅、生菜魚肉湯各一小碗唔多夠飽呢,求期試炸髀啦。炸雞髀,侍應嬸嬸將其翻炸後即熱辣辣送上,還呈上雙叉作武器。又會巨形得那麼誇張!咬啖先,但有點難度,硬度十足。重裝鎧甲厚厚的,唯有用雙叉流將佢續層撕開!慢慢一層一層地剝開鎧甲,撕裂聲音嘞嘞咯咯作響!終於完成,露出雪白既肌膚,嫩滑 juicy!鎧甲起了保護作用,用精華、肉汁一滴不漏地鎖得牢牢,一咬爆汁又香噴噴,肉味甜美!試一口落下的鎧甲碎片,有味道

試一口落下的鎧甲碎片,有味道架喎!似足酥炸生蠔既炸漿,只係硬了一點點,如果有茄汁配埋都好好味,可以減輕油膩、煎炸感覺。

夠鐘集合行山喇,唔聽話遲到既團友終於到步,係食記等左足足 30 分鐘,係時間前往利東邨。仲夠膽話自己最早到達,約一點,依家一點四十五分仲話要食野!

我臨埋單仲要衝當翻譯,兩位外國遊客跟老闆溝通不到,幫他們落單及帶位後,急急跳上的士直衝上山到利東邨。

生菜魚肉湯
碗仔翅