2007-07-29
同學聚會, 預先頂了枱, 1行6人7點半左右先到步.甫座下, 就送上麵包籃. 麵包欠鬆軟, 並非我杯茶, 但若輕烘, 塗上附上的牛油, 想必更好.等剩下一位同學間, 開了支sauvignon blanc. 誠言, 自己不會品酒, 但支酒大概太新, 入口偏酸, 凍飲還可以, 放暖了即酸得難以下嚥.人齊後, 共點了炸磨菇, 炒菇, 大sausage platter, raclette cheese, 燒豬手, 燒春雞.炸磨菇, 一人分得一只, 外頭香脆, 內裡磨菇幾多汁, 熱辣辣, 擠幾滴檸檬汁, 點上他他醬, 一道醒胃小吃.炒菇, 隨之附上烚薯幾件. 炒菇芝士味不太濃, 伴上烚薯卻不錯.Sausage platter, 共有6種腸, 人人都有機會試每種三兩口, 佐酒是不錯, 但不及炸磨菇.Raclette cheese, swiss cheese半熔, 表面微脆, 散出陣陣香味, 淨食一塊, 香口到不得了. 因烚薯不夠分, 自己只好放之於麵包上, 稍涼了, 便大為失色, 這道的確如waitress所言, 要趁熱食.到豬手, 較想像迷你, 不過食罷就覺值得. 皮脆卜卜, 而肉偏鹹, 不過伴
到豬手, 較想像迷你, 不過食罷就覺值得. 皮脆卜卜, 而肉偏鹹, 不過伴上酸菜剛好, 而酸菜亦叫人食完再食.
燒春雞, 略為過火, 同時不太特別, 寧願多叫Raclette cheese或豬手.
記不起隨那道菜附幼薯條. 薯條香脆, 不會如mcdonald’s肥膩, 但還是粗條好.
亦點了Warstiner. 這酒入口順喉, 滲有淡淡麥味. 嘉士伯, 籃妹等’濃味’啤酒飲多了, 偶爾轉轉也覺新鮮.
另, 店子小小, hh時, 近吧枱走廊擠滿老外飲酒作樂, 內裡相信亦只可容下20人不足, 但好在沒有放音樂, 亦不會太嘈雜, 實為聚會好地方.