2021-11-25
今日心血來潮想食潮州野,咁啱喺牛頭角附近工作,見到呢間駟馬拖車潮州飯店,即刻上黎試下😁。真係好耐無食過潮州野,呢度好似幾正宗咁,環境好舒服,坐位與坐位之間幾闊落,真係聚會既好地方🤭。睇下食物都幾多元化,潮州食物首選梗係鹵水拼盤 $148,價錢又唔算貴喎😝。呢度既服務都幾好,職員好有禮貌同醒目,一坐低奉上D功夫茶,好得意,茶香濃厚,仲有一小碟酸菜,醒一醒胃,酸菜又唔太咸,好爽脆不錯😋。order 左滷水拼盤$148有滷水鵝,滷水蛋,紅腸,腩肉,鴨腎,仲有豆腐墊底,都幾豐富😝。雖然滷水鵝唔算好多好大件,不過滷水味道啱啱好,除左食到有八角味道之外,仲有淡淡既茶香,幾特別,鵝肉本身好嫩,肥瘦均勻,雖然份量唔多,但都覺得滿足😁。仲有腩肉同樣出色,本身我都唔太鍾意食腩肉,因為怕太肥,但呢度既腩肉係唔覺得肥,反而覺得好爽口,同樣係滷水味道出色。仲有蠔仔烙 $92估唔到蠔餅咁大碟,煎得好薄脆,蠔肉分量都好多,均勻分佈係個餅裏面😋😋,不過兩個人食份量太大,差啲食唔曬。🤣🤣🤣再黎多個韭菜豬紅 $48呢個價錢真係好抵食,味道唔太濃,食到韭菜既味道,豬紅又唔太散,好啱我口味😝。總括食得好滿足,環境舒服,當晚見
order 左滷水拼盤$148
仲有蠔仔烙 $92
再黎多個韭菜豬紅 $48
總括食得好滿足,環境舒服,當晚見到好多人慶祝生日,果然係聚會好地方😁。