2019-12-11
最近涼涼地約咗成班同事去牛頭角熟食中心街市大排檔食嘢。當日我哋未夠七點已經去到,但係都需要等十分鐘左右位。咁我哋就叫咗豉油王鵝腸,羊腩煲,椒鹽鮮魷脆皮炸豬手,炸大粒蝦丸等等。咁最近天氣涼兩地最好就梗係整個羊腩煲食下先啦,羊腩煲冇分size嘅,羊腩肉同腐竹都不少,仲附送生菜一碟,羊腩炆得非常軟熟,仲好入味,生菜配埋煲中既汁黎食更加係一絕。脆皮炸豬手個皮真係好脆口,但肉就少左d,好我地人唔多都夠食,而椒鹽鮮魷就無咩特別,同出邊既差唔多,炸大粒蝦丸一炸起上枱時第一啖驚為天人,既彈口又有蝦味,而我最喜歡既都係豉油王鵝腸,鵝腸唔會煮到過熟又味美,但份量就少d,但最好味既竟然係下低既銀芽,吸曬成碟野既味道。其實黎大排檔食嘢最緊要去食個風味同埋你同邊個黎食,大大啖飲下野,大大聲傾下計咁就一晚,開心至極,最後埋單大概人均消費百零蚊,既實惠又好味!
當日我哋未夠七點已經去到,但係都需要等十分鐘左右位。