2020-04-05
一路都已經好想去麵屋一燈試下佢哋嘅日本沾麵 ,前排終於有機會去試,入到去個環境超舒服,而且有過超大嘅落地玻璃,望住個海坐喺窗邊嘅位,可以望曬整個維多利亞港。招牌菜濃厚魚介沾麵一定要叫,另外我哋叫咗芳醇鹽味拉麵 ,亦都叫咗佢哋期間限定嘅柚子叉燒拉麵,同埋追加鹽燒雞軟骨。沾麵入面嘅雞肉丸子好彈牙好qq好味,而另外有隻溫泉蛋亦係必食之選,內有兩塊叉燒豬肉同埋雞肉都好林,而最重要嘅魚介高湯,魚味十分濃厚而且食得出入面有秘製醬汁熬成,而且鹹香味都好重,其他地方絕對食唔到。鹽味拉麵就有相同嘅餸,雖然個湯底睇上去好似清清地,但係都 好濃厚嘅味道因為用咗鹽味秘製醬同埋干貝醬熬成,而柚子拉麵上面嘅柚子好fresh,食上去就好清新而最緊要叉燒係特製燒過嚟,好香口食到停唔到口。雞軟骨就食得出係即叫即炸,每粒都熱炙炙,點埋個秘製沙律醬食,係前菜嘅首選。