2011-08-22
夏天係街等人真係好熱,仲要係等遲到成個鐘既人,更熱!友人黎到之後我零意見的就被他帶來了此地.七時正入座,分到一張單邊二人枱,好彩的因為15分鐘後已座無虛席,還要撘枱了!環境不錯,没有像大部份的炒小菜地鋪一樣,地下超乾淨的,不油不黑卒卒,伙記快速回應!酒水方面也跟大部份的炒小菜店有別,除了可點紅酒,啤酒更有艾丁格(Erdinger)、朝日(Asahi).二人點了:半份燒肉綠色的是芥末,另一邊是乳豬醬,都是用水稀了的燒肉上到枱是微熱的,感覺比一般冷冰冰的好食,最重要皮還是脆的,不會一口油.黑椒牛仔骨我覺得幾韌,因為我多次都要烏低頭扯一輪才吃到肉蒜蓉開邊蒸中蝦蝦是新鮮,不會有梅梅的感覺,蒜蓉也恰到好處,只是落油重手咗少少!其實由第一口燒肉已發覺,燒肉没有平時咁咸,唔洗一路食一路飲水.黑椒牛仔骨又不會黑椒到好辣咁枱頭一看,原來第一次真心咁覺得佢有講到做到的有營,因為我是食到一半才睇到個牌的!都會再去既,因為好多都未試晒佢貼滿一牆都係既菜,建意多幾個人去會好叫餸的!全晚埋單HKD280.00
二人點了:
半份燒肉