招聘中
最高可達 $18,000
月薪 (面議)
最高可達 $18,000
月薪
餐廳: alfafa (樂富廣場A區)
資訊:

2024-08-19 218 瀏覽
我地三家人去餐廳食飯,總共分開左3枱,點餐同送餐服務都好差。1.我地叫左一個2人餐,其中一個係牛柳,咁QR CODE落單後就即刻叫左個職員埋黎,因為想選擇熟度。我:請問份牛柳可唔可以選擇個熟度職:我唔明你講咩我:我既意思係3成 5成果啲,因為我想食3成熟職:哦,即係你想問個牛可唔可以煮5成定7成熟?我:係呀,因為我想要3成職:arrr…我幫你問吓然後佢行去望住部電腦一陣,跟住行返過嚟職:你可以揀5成或者7成我:即係我可以選擇個熟度啦,咁我想要3成職:好嘅,冇問題10秒後行返黎職:你係想要3成?我:係。。。2.因為我哋三台枱分別點餐,所以其實都唔知其他枱係叫咗啲乜嘢,當我哋食晒正餐之後,就叫餐廳啲職員起甜品,點知等極都仲有兩份甜品未送到,之後就問啲職員點解仲未送到。然後就有個職員出嚟話已經送齊甜品,但係其中A枱的確仲有兩份冇收到,然之後就同佢講到底嗰兩份甜品去咗邊,佢就話已經送咗俾我哋,然之後佢就指住B枱,話我哋送咗過去。咁A枱就表示點解會將我哋份甜品送咗過去?問返B枱,佢就話我哋的確係有兩份兒童甜品,亦都食咗份甜品落肚。職員就表示佢真係送咗過去,感覺態度上認為自己完全冇責任。後來發現原

我:請問份牛柳可唔可以選擇個熟度
職:我唔明你講咩
我:我既意思係3成 5成果啲,因為我想食3成熟
職:哦,即係你想問個牛可唔可以煮5成定7成熟?
我:係呀,因為我想要3成
職:arrr…我幫你問吓
然後佢行去望住部電腦一陣,跟住行返過嚟
職:你可以揀5成或者7成
我:即係我可以選擇個熟度啦,咁我想要3成
職:好嘅,冇問題
10秒後行返黎
職:你係想要3成?
我:係。。。

,亦都食咗份甜品落肚。職員就表示佢真係送咗過去,感覺態度上認為自己完全冇責任。後來發現原來職員將二人餐嘅甜品當成兒童甜品送咗俾B枱。

可能職員認為我哋互相認識,所以胡亂送都冇問題。而且事實上B枱已經食咗份甜品,B枱就表示我哋唔會知道兒童餐嘅甜品係咩樣,你送得過嚟咁我哋就會食。事實上的確係職員送錯甜品,所以會導致呢個誤會出現。

如果我哋三枱係用同一個QR code落單,我認為呢個錯誤出現都有機會,但我地3枱係分單叫,所有正餐都出餐正確,唯獨是甜品送錯了,咁樣就好明顯係職員出錯,而唔係我哋有問題。

職員一直強調已經送齊六份甜品,但細想一下其實佢仲欠我哋兩份甜品,但當時實在太混亂,而且因為小朋友生日不希望掃興,所以當時只追回一份兒童甜品。去到後期職員發現自己做錯了,非常不服氣地說「可能真係我哋啲職員送錯啦。」然後完全沒有歉意地幫我哋落返一份兒童甜品

3.發生以上事件之後,每一位職員都逃避我哋三枱,由於切蛋糕需要餐具去食用,但職員收起晒我哋所有嘅餐具,而食蛋糕需要餐具,所以我哋亦有叫職員提供返餐具俾我哋。呼叫嘅聲線同埋動作都好肯定在場嘅所有職員都見到,而且很正常地「唔該,可唔可以比啲餐具我地食蛋糕」,但佢哋全部人都扮聽唔到睇唔到,最終要我哋自己去拎。

結論係呢間餐廳既食物其實不錯,但員工態度很差,如果我地3枱不認識,其實你都應該要補回甜品比我地。
因為的確送錯,如果誠懇地講聲唔好意思,我地都會原諒,但職員態度係客人自己唔識分,我送錯沒有問題,錯的都是客人。

2024-08-18
慶祝紀念