2018-12-18
之前成日見朋友係社交平台都Tag呢間台灣餐廳,一直都好想黎試下,以為佢係新開,但其實已經開左好幾年,但依然人氣爆棚!晚晚都咁旺埸,是日都已經20:00點先去到,但都要等位。環境係中環搭果條上山既扶手電梯,搭到差唔多尾尾落返地面就係,係轉角位,所以等位既話可能有小小唔方便,原來餐廳係半bar形式既台灣菜,入面仲有唔同既LED做裝飾,一入去我已經知道點解點間店咁受歡迎,因為入面會大聲放普通話歌曲,加上昏暗環境襯LED燈,被人有放鬆既感覺!餐牌有圖片望住比你揀,以中環地段黎講真係唔算好貴,最平$45食到個魯肉飯!手繪雙色鹽酥雞 $85有柚子醬同黑松露醬做伴碟,好似黑白太極咁一左一右。鹽酥雞件件都大大隻,唔係碎雞粒,仲有脾位添!食落炸粉好薄,好爽脆,完全唔油溢,而鹽酥雞本身都有調過味,味道亦足夠,再沾上黑松露醬就更加惹味,亦更香口,而沾上柚子醬就清新啲,酸酸甜甜,有啲似檸檬雞咁,好開胃,兩款都唔錯,我個人就中意黑松露醬多啲。芋泥酥皮蛋卷 $85都係招牌之一,呢到既手作芋泥係鎮店名作,酥皮蛋卷入面放芋泥真係好少見,覺得幾特別,又可以食到佢招牌,所以就叫左呢個。用鐵板上,Size都唔細,分成四大件
餐牌
手繪雙色鹽酥雞 $85
芋泥酥皮蛋卷 $85
都係招牌之一,呢到既手作芋泥係鎮店名作,酥皮蛋卷入面放芋泥真係好少見,覺得幾特別,又可以食到佢招牌,所以就叫左呢個。用鐵板上,Size都唔細,分成四大件,最外層係酥皮,內裡係蛋卷,最入填滿大量芋泥,一咬甜甜地,原來酥皮面塗上左蜜糖,酥皮層都幾厚,唔算太脆,但同芋泥幾夾,芋泥口感夠綿密,甜度適中,外層少少脆口,有啲似麵包,入面夾沙沙蓉蓉綿綿口感既芋泥,幾岩我口味。
鎮店滷水拼盤 $85
包括雞腎、雞軟骨、大腸、麵筋,不過是日大腸售罄,就換左雞翼比我地。雞腎滷到變黑色,幾入味,但可以更爽脆。雞軟骨份量都幾多,夠咬口。雞翼大大隻,唔會滷到啲肉嚡哂,都ok。而麵筋索哂滷水汁,做滷水料好岩。
溏心蛋魯肉飯 $45
最抵食!一定要點,跟返台灣既定價方向,係台灣食魯肉飯大多都係平價,所以呢到都係定價比其他食物便宜。雖然唔算大碗,似台灣size,但魯肉都唔少,而且每粒肉都帶肥膏,近乎入口即化,汁又夠哂多,美中不足係飯吸左汁同魯肉既油份,變得有啲油,雖然細細碗,2個人share會好啲,否則一個人食都幾膩。
主廚四寶牛肉麵 $98
四寶有牛肚、牛腩、牛展同牛筋。湯底好深色,一呷帶微微花椒八角既味道,好濃郁,而麵底類似油麵,十分彈牙,至於牛肉質素正常,當中牛腩煮得幾入味,整體到可以話係中上水平。
伯爵茶凍QQ芋圓 $65
甜品就冇嗌芋泥,見到用伯爵茶配芋圓,又真係未試過,要點正餐時叫埋,因為餐廳要預份量,當然係食完餐先上。除左芋圓,仲有蜜綠豆、珍珠,不過當日珍珠都售罄,就比多左芋圓份量替代珍珠。原來係有伯爵茶味既花奶做底,食落真係有股伯爵茶味,芋圓粒粒都咁大粒,而且十分有咬口,最底仲有檸檬愛玉,口感好似大菜糕咁,如果花奶底再多啲仲更加正!
台南冬瓜茶 $42
呢杯就比較令人失望左啲,因為好淡好淡,唔知係太多冰既關係定係溝左水,收$42就唔太值,叫碗魯肉飯更好。
綠豆沙牛乳 $48
店內招牌飲品係苦瓜汁系列,我就冇試到,試左呢杯呢杯綠豆沙牛乳,都係招牌之一。用勁多綠豆沙打成,入口真係有啲沙沙口感,兩者其實夾起上黎唔算好怪,不過就唔算太岩我口味。
總括而言,一間令人幾放鬆既Bar形式台灣餐廳,不過音樂真係放得好大聲再加上bar枱會用攪拌機,同客人傾計,如果係本身唔中意咁嘈可能會覺得冇咁relax,但個feel係唔錯,同埋野食全部都真係幾好食,值得幫襯。