2019-09-17 107 瀏覽
韓燒係香港都幾多間 但唔係間間都抵食又正宗 今日去到位於銅鑼灣既一間新麻蒲BBQ食個午餐。店舖係2樓 可以坐電梯上到樓上 入面既環境都係好傳統既燒肉店 一條條既吸油煙管同有得掀起擺嘢嘅圓形坐椅 一陣陣既燒肉味。一睇個餐牌 Wa!!!好多款式 無論係豬定牛都有唔同既set/部位選擇🤭 我地諗嚟諗地 忽然見到枱面有個牌寫住逢星期一專享 $168任食牛助排或五花肉 仲有三款滋味醬🤤 咁啱我哋係星期一就決定試試佢 畢竟我都係一個食肉獸!🤭另外我哋仲帶咗一個Lunch set 《$82 牛肉牛骨濃湯》餐送一杯餐飲 我哋就order左咗石榴果醋 order左冇耐員工就送上前菜 淨係睇個前菜都覺得好豐富!佢全部都可以無限refill 包括有泡菜 、酸酸甜甜嘅海帶、芽菜、芝麻醬沙律、醃製過洋蔥圈、生菜 仲有泡菜蛋係燒烤爐嘅邊邊 淨係前菜已經覺得好有韓國feel😋 店員送上一個三層高嘅鐵架 第一層係蔬菜 入邊有啲蘑菇類嘅嘢 同埋一啲節瓜 第二層係放牛肉 而第三層係兩塊五花腩肉。 店員話如果食完可以舉手再要求要邊一層想refill就可以了!先講一講肉嘅質素 本身諗住呢啲任食。牛同豬嘅質素都會一般 但係比意

先講一講肉嘅質素 本身諗住呢啲任食。牛同豬嘅質素都會一般 但係比意外中好食好多 之前試過喺外邊食任食 啲牛肉冇咩味道 但呢一間嘅肉 燒出嚟同一般order嘅冇分別 牛嘅味道十分之濃郁 食唔停🤤🤤因為我好鍾意食牛 所以我不停叫佢refill 牛個層 食咗四次牛 再加兩次五花腩肉 五花肉係一大塊俾你 我建議成塊燒左先再cut 咁樣會煎得比較好 冇咁容易燒窿😂😂

講返嗰啲lunch set 牛肉嘅湯底 雖然講唔上係超級濃郁 但係牛味非常之足夠 鍾意食牛嘅朋友建議都可以叫嚟飲下 一啖燒肉一啖湯 簡直係人間極品🤤個湯入邊仲有一啲麵同送一碗飯 份量十分之足夠!

整體來講,依家燒烤店嘅價格比起其他非常之實惠 而且款式十分之多 非常適合鍾意食唔同部位嘅朋友嚟食 佢仲有好多嘅set 可以㨂!值得一提,店員好細心咁送上圍裙 怕我地比油彈到件衫 好值得讚賞😋然後到咁上下 佢哋又會幫我地主動換咗個鐵板 服務質素一流!

另外,食物嘅環境令我十分之舒服 因為我好鍾意IU 而成間店不停會播放佢嘅歌曲 令到我好enjoy呢個lunch HaHa
2019-09-16
  • 新麻蒲秘製牛五花肉