2018-02-19 312 瀏覽
上星期友人跟我在沙田Fauchon Paris Le Cafe吃生日飯,我哋一人叫咗一份Rib Eye Steak Set Dinner,包括主菜配是日餐湯,沙律和咖啡或紅茶。餐廳環境舒服,適合朋友一起吃飯聊天的好地方!沙律菜好新鮮好脆,上面嘅麵包糠同埋沙律醬,加埋新鮮沙律菜一起吃,好開胃。是日餐湯是甘筍湯,味道偏甜,我個人唔係太鍾意🙈或者如果真係好喜歡食甘筍嘅朋友,就會好鍾意。但是加左少少黑椒,都OK。主菜是肉眼牛扒配沙律丶薯條和賓尼士汁。外觀唔錯😍肉眼牛扒我選了五成熟,但望落去好似上到枱熟咗少少。但係一切開,問題竟然係隻碟上面🤨由於餐廳枱面係玻璃面,放了主菜既碟喺上面用刀叉切開牛扒🔪,嗰隻碟係會郁嚟郁去。邊上我哋要用多好多好多力,先至可以切開牛扒,又唔郁到隻碟🤣睇怕呢個都係成餐飯比較需要改善既地方。肉眼牛扒Juicy好味道,牛有牛味,一咬開,牛肉汁豐富了整個口腔。薯條剛剛新鮮炸起,夠熱又夠脆,配上賓尼士汁是一食法,配上蕃茄汁又是另一食法😋當吃薯條吃到有點膩,爽脆新鮮沙律正好用作中和的功能。冰凍檸檬茶作了整餐飯的完美句號。兩個Rib Eye Steak Set Dinner合共花了$

餐廳環境舒服,適合朋友一起吃飯聊天的好地方!

當吃薯條吃到有點膩,爽脆新鮮沙律正好用作中和的功能。

冰凍檸檬茶作了整餐飯的完美句號。

兩個Rib Eye Steak Set Dinner合共花了$326