2019-04-14
難得同男朋友出嚟食晏,今日黎到黃長興開設嘅西餐廳,週末嘅中午時間,餐廳內都幾多人。簡好咗set lunch之後,職員就為我地送上少量嘅麵包以及香草牛油,香草牛油唔算十分濃味,但比起原味牛油香,除咗可以單色之外仲可以沾落餐湯食今日嘅餐湯係番茄湯,番茄湯除咗已新鮮蕃茄煮成之外再加上茄蓉製成,味道方面都比較濃味,湯品帶點酸,不過呢種蕃茄酸我可以接受~哎呀,唔記得咗提一提只要叫咗set lunch,餐廳出面嘅沙律吧都可以比客人攞,沙律吧種類唔算太多,不過對我來講每款食少少都已經好足夠經過揀選之後每樣沙律菜都攞咗少少,沙律菜都幾新鮮,特別係好鍾意佢呢度竟然有羽衣甘藍,羽衣甘藍嘅口感比較粗鞋,比起其他沙律菜更有質感第一次食地中海小米沙律,比我嘅感覺呢一款小米沙律有啲似西蘭花嘅小花質感,質感比較軟身有得比較選擇之下我都會揀返羽衣甘藍以及其他沙律菜😆食肉獸嘅男朋友,只要有肉嘅地方佢都會點澳洲穀飼肉眼四成熟,粉嫩嘅顏色吸引左我食慾,肉眼關係肉質非常之軟身,呢一個生熟程度對於我來講啱啱好,唔會有太多血水但係亦都可以保持到牛肉嘅肉汁,味道唔錯!再來一口吧!鍾意食香口野嘅我今次點左炸魚薯條,呢個比較英式嘅嘢食
有得比較選擇之下我都會揀返羽衣甘藍以及其他沙律菜😆
食肉獸嘅男朋友,只要有肉嘅地方佢都會點
再來一口吧!
鍾意食香口野嘅我今次點左炸魚薯條,呢個比較英式嘅嘢食係即叫即炸,所以炸魚薯條上枱嘅時候熱辣辣,而且炸魚超級大份!感覺好似成條魚原條炸成一樣!
我唔客氣啦!
雖然炸魚被炸皮重重包圍着,但係一切我會感覺到炸皮超級鬆化,唔係講笑,炸魚依然可以保留到濕潤嘅感覺,魚肉超級滑身,如果怕食炸魚會比較油膩可以沾上為客人準備嘅酸瓜沙律醬,雖然係酸瓜沙律醬,不過酸瓜嘅味道唔算太突出,不過沾上沙律醬依然幾好食㗎。
薯條唔算太多,不過因為新鮮熱辣,而且薯條做得幾出色,雖然食完沙律吧,飲咗個番茄湯,再食埋呢一個炸魚薯條真係好飽,不過真係幾好食
Set lunch仲會包一杯嘢飲,食完呢個晏晝真係好滿足!填滿左我地既胃部