2018-01-20 55 瀏覽
上 Facebook 睇到大圍嘅美食推介,其中一間見到肉餅哥。感覺挺吸引的,有點像家庭會煮的東西,所以很久沒吃肉餅的我便去了試試!位置係在屋邨入面嘅,不算太易找。室內環境幾有特色,而且地方十分寬敞。我們點了兩款食物,一份肉餅一份雜菜煲,另外有湯附送的。首先是足三兩花膠肉餅。我們揀咗蒸的,面頭有好多花膠,完全遮住咗塊肉餅!食落肉餅唔錯,鮮甜肉味。表面灑上了一些蔥花,色澤不錯。份量都算幾多的~不過建議大家都可以試下煎,因為比較少屋企會煎肉餅,較有新鮮感。當然,蒸也是不錯的吧!花膠咬落彈牙滑溜,而且充滿海鮮汁嘅味道。底下有大量白飯,岩哂大食嘅各位。至於海皇雜菜煲就有好多海鮮配料同菜。味道偏淡少少,不過啱哂啲鍾意食得清淡啲嘅人!材料方面有蝦、帶子、椰菜花、菜芯等等,份量都算多,夠兩個人食。價錢方面,非常合理親民,50-70蚊,岩哂平日或假日晚餐嘅選擇!

花膠咬落彈牙滑溜,而且充滿海鮮汁嘅味道。
底下有大量白飯,岩哂大食嘅各位。