2014-09-18
一籠搶眼到爆的八色小籠包, 令「樂天皇朝」甫開幕就瞬即成為廣大香港人的destination restaurant. 最近餐廳推出一系列新加坡美食。奇怪點解餐廳做做下小籠包會去賣喇沙? 其實make sense至極, 因為樂天皇朝的根, 就在新加坡。今晚一行三人來到餐廳試吃tasting menu, 十道菜的試菜菜單食到女伴們個胃/ 肚飽到大過個胸 (唔係講笑架, 她們正常身材啫XD) 同行者當中有一位來自馬來西亞的女生, 去新加坡好似我們去長洲咁頻密, 佢話在當地都有聽過樂天皇朝的名字, 今晚有佢來定奪新餐牌的食物是否正宗, 啱晒!馳名皇朝小籠包, 店方稱各種不同味道係撈入肉餡之中, 那八塊皮的顏色是用菠菜汁、墨汁等唔同顏色的食材所製, 所以每次的顏色都會深淡不一。本身看菜式的樣貌, 以為只得個酸字, 原來碟裡的紅色辣椒唔單止係裝飾, 成道菜真係有一點點微辣, 甚有驚喜。個人認為很聰明的一道菜。本身好鍾意食油麥菜, 但通常都係成棵咁煮, 條菜有D長, 食起上來有困難。將油麥菜切段再捲埋一起, 賣相好, 食起來又方便, 一卷卷菜的口感亦夠爽身, 其實點唔點麻醬都一樣可口。新鮮熱辣地吃,
馬來西亞女生朋友, 飲左一口湯就即爆:「好正宗! 同新加坡的喇沙冇分別!」味道如何唔使多形容啦?!
只有少少個人口味的意見係: 個人吃喇沙係超~~~~ 喜歡吃入面的豆腐卜, 如果可以加多幾粒俾我可以encore再encore甚至用豆腐卜索晒D湯飲清佢就perfect啦!
題外話/補充資料:
開心share: 鑑於餐廳而家仲未攞到酒牌, 未能提供酒單, 但餐廳又唔會埋沒愛好杯中物者(如我) 對酒精的渴求, 所以歡迎食客自攜酒水, 仲要係免收corkage, 但又會好細心咁幫你雪酒喎!! 呢個位係抵到有D得人驚!