2018-01-25
去到尖沙咀搵食,但不同以往,唔係去食韓國野,而係去食串燒!位於尖沙咀亞士厘道,叫「肚餓了」嘅串燒烤焗專門店。的確放工落到尖咀都差不多7:30pm,冬天嘅時候更加唔洗講,特別容易肚餓。上到樓好好彩有位置,侍應馬上安排座位同落單,非常有效率!然而,寫滿串燒超級豐富嘅菜單,真係有啲叫人睇到花多眼亂,幸好今日我地四個一行人,荷包陣容龐大,一於唔好就住叫,最後乜都試咗啲!最先到嘅分別都係一啲肉串,分別有羊肉、牛肉粒、鴕鳥肉、牛舌、雞腎等等。個人係眾多肉類,極為最喜愛牛舌串燒!燒得剛剛好,而且食落爽口唔韌,調味亦非常到位。簡直一人一串都唔夠喉,必食!陸續我地叫咗嘅豬頸肉、鰻魚、雞泡魚乾、明太子餃子雞翼都到。豬頸肉燒得香口,點埋酸酸嘅泰式汁,十分開胃;至於雞泡魚乾,因為我無飲啤酒關係,淨食稍嫌有啲太咸;而明太子餃子雞翼,正如想像中入味之餘帶點辣,但係辣得過癮,係微辣個種。最後一擊,燒菠蘿、一口蕃薯、酥皮冬蔭公黑豚肉、西京比目魚,踏實之選小蕃薯唔算太貴,但我個人喜歡,因為夠甜。至於菠蘿多汁,但覺得燒得唔夠耐,唔夠熱。酥皮冬陰公黑豚肉夠晒驚喜!入口嗰種辣係馬上入侵成個口腔,特別搣少少酥皮點汁食,辣得過癮
酥皮冬陰公黑豚肉夠晒驚喜!入口嗰種辣係馬上入侵成個口腔,特別搣少少酥皮點汁食,辣得過癮,但愈食愈唔停得口,黑豚肉粒直頭係入哂味,所以我都忍唔住要叫多罐野飲,飲住食。
總結,我覺得呢間餐廳嘅串燒都係好入味,仲有啲偏辣,但個種辣係愈食愈餓,哈哈。有興趣嘅朋友,牛舌係必食之選!