2021-04-26
行過都見多人買外賣,入嚟坐低試一試。一睇餐牌,有啲係台式拌飯、牛肉麵,有啲日式咖喱,有啲港式撈公仔麵 ... 所以同意樓下啲師兄講,呢間只係偽台式貴價茶餐廳。如果當佢係台灣料理,第一件事當然要試吓牛肉麵,見佢啱啱大字標題新登場椒麻半筋半肉麵,就叫嚟試試!碗麵一上枱,已經覺得唔對路,我要半筋半肉麵喎,點解有啲肥牛喺度?港式餐廳用肥牛呢樣嘢,通常都係要對沖成本,即係表面上好似俾啲牛你,其實好大量係脂肪嚟,即係你去打邊爐餐牌裏面最平嗰啲所謂精選美國牛肉,就係呢啲咁嘅肥牛。一見到啲肥牛,即刻睇返個餐牌嗰幅標明只供參考嘅圖片,係冇肥牛個㗎喎!雖然講明圖片只供參考,唔能夠話你違反商品說明條例,但就大大影響咗食客嘅心情囉!而且,牛筋嘅份量好少,大概等於佢幅相上面一條牛筋設切成三嚿,而今次碗麵總數只得四小嚿,點解要將啲牛筋換咗做肥牛?太過分!至於半筋半肉嘅部份,有兩條,尚算附合圖片。半筋半肉嘅肉質來講都算炆得夠腍,但又係唔會一咬即散,保留咗一啲咬勁,質感來講算唔錯。至於嗰啲肥牛,肥膏多過牛,不予置評!湯頭係好清澈嘅紅燒湯底,初初飲有少少覺得淡口,基本上唔辣,而麻嘅感覺要喺after taste先走出嚟
湯頭係好清澈嘅紅燒湯底,初初飲有少少覺得淡口,基本上唔辣,而麻嘅感覺要喺after taste先走出嚟,整體上,冇咗個份紅燒湯底濃烈嘅刺激感,但如果想清清地,還可以。
麵條唔錯,份量適中,質感軟滑但仍保持咬勁,但唔算太有麵粉香。