2024-01-22 454 瀏覽
早兩日同朋友一齊食飯就去咗呢一間專食海鮮的餐廳,每個人都有一個套餐附上左超級多款海鮮(^з^)-☆因為有太多海鮮就唔逐一介紹了。今日就嚟講講呢個既視覺又味覺兼具嘅刺身頭盤🍣。首先,北寄貝刺身口感爽脆,配合微微嘅甜味,令人一嚼就愛上呢種清新感覺🌊。接住諗起嗰啲蝦刺身🦐,真係新鮮得嚟彈牙過人,每一啖都饒有海洋嘅鮮甜,喺口腔中慢慢散開嘅香味簡直係難以形容嘅享受。再嚟講講帶子刺身,肉質細嫩得黎帶有絲絲甜意🌟,根本就係唔需要任何調味,咁樣原汁原味嘅食佢已經係一種奢華。同埋當中最令人期待嘅可能要算係龍蝦刺身🦞,佢嘅肉質滑嫩而且味道鬼咁濃郁,每一啖都好似海底精靈在跳舞咁,完完全全將海洋嘅精華展露無遺。整盤刺身嘅色澤爛漫,充滿咗生命力嘅同時亦都令人食慾大開👀。個人特別欣賞盤內嘅和諧與細緻,你會發現每一件刺身都好似藝術品咁,經過細心嘅挑選同處理,然後美妙地呈現俾每一位客人🎨。最後,食完之後嘅滿足感,真係用言語都表達唔到,只能夠喺心中默默嚟一個讚賞嘅手勢👌。呢個刺身頭盤絕對係美食之旅中嘅一個耀眼高點,推介俾所有愛好日本料理嘅朋友一試!🎉食完海鮮刺身後就係食清蒸海鮮了,第一款就是法國藍龍蝦,每位有半隻,龍蝦

食完海鮮刺身後就係食清蒸海鮮了,第一款就是法國藍龍蝦,每位有半隻,龍蝦都是幾大隻的,肉質都幾好的(///▽///)然後,就是西班牙新鮮藍青口,青口都係大隻的而且都偏新鮮的。另外,和青口一起蒸的就是原隻韓國鮑魚了,可以就咁食或者加埋餐廳比嘅醬油芥末昆布都得,鮑魚都唔硬!最後,就是阿拉斯加長腳蟹,蟹肉是鮮甜的而且方便剝殼(*¯︶¯*)