2021-06-06 109 瀏覽
最近媽媽講起,覺得平時吃火鍋,散叫有點貴(媽媽的慳家本色)。我記得尖沙咀的火鍋店胡爐最近推出了火鍋任點任食,每位$238起,任食兩小時,我就book了跟媽媽去食!雖然是任食,但質素絕不遜色!除了火鍋,還有煲吃,有三款選擇:青麻辣豬手煲、惹味雞煲、胡爐醉鴨煲,平日其他店多數只有雞煲,我們今次選了鴨煲,味道沒有雞煲濃味,但相對多一點鮮味,酒味都好香,調味甜甜地,鴨肉嫩滑!豆腐卜和枝竹都好吸味!送了2份佛跳牆給我們,鮑魚溏心又彈牙,還有大大塊的花菇,值回票價!之後就可以加湯打邊爐!海鮮拼盤相當吸引,有大大隻的扇貝和鮑魚,還有蜆和刀貝!海鮮十分新鮮,鮑魚好爽口彈牙,扇貝好鮮甜!另外的牛拼盤都非常高質,有澳洲和牛和牛舌,牛肉好新鮮,肥瘦均勻,好軟稔!牛舌淥十幾秒就食得,好爽口,好正!份量一點都不少,質素相當好!另外還有自家製的丸和餃,雲吞、魚皮餃、水餃,全部都大大粒,餡料好豐富!任食的配料都好多種類,推薦蠔,超大隻新鮮!其他都不錯,菜都新鮮!整體來講任食質素很不錯,尤其是牛和海鮮,食得好飽,下次會再來!
雖然是任食,但質素絕不遜色!

之後就可以加湯打邊爐!
海鮮拼盤相當吸引,有大大隻的扇貝和鮑魚,還有蜆和刀貝!
海鮮十分新鮮,鮑魚好爽口彈牙,扇貝好鮮甜!

牛舌淥十幾秒就食得,好爽口,好正!
份量一點都不少,質素相當好!

2021-06-02