2015-12-08
8-90年代住過銅鑼灣的人對大丸百貨、松阪屋一定唔會感到陌生勁趕時間,只得15分鐘又想坐底好好食返個早餐於是就走左去名店坊的Starbucks。 名店坊的前身就係大丸百貨,細個時好鍾意每個星期叫媽咪帶我去二樓睇hello kitty,形成對呢個地方有情意結 呢間Starbucks 喺扶手電梯上一層的中間位置,大大個牌,香濃的咖啡味,離遠都見到聞到,一定唔會搵唔到。坐位有好多,可以坐舖頭入面的坐位,亦可以坐商場starbucks 的專用位 天氣凍返少少,食返啲熱食人都暖啲,我揀左火腿芝士脆多,同埋一杯熱的caramel latte 店員即時將脆多加熱,切開見到芝士有少少牽絲的效果,嘩,我唔客氣啦。個人認為一塊芝士呢個份量已剛剛好,多一塊就太多太膩了,因為兩片麵包中間已經夾左塊我最鍾意的全瘦美味火腿,出面有啲地方的火腿中間會有肥肉,我唔like的。麵包烘得十分香脆,咬落去脆卜卜好好味 caramel latte 係我喺starbucks 的最愛,每一啖都能夠嚐到咖啡、熱牛奶加上甜甜地的焦糖味道,想飲咖啡必定會點呢杯,如果想提神就會點 espresso in double shot。有人話佢
caramel latte 係我喺starbucks 的最愛,每一啖都能夠嚐到咖啡、熱牛奶加上甜甜地的焦糖味道,想飲咖啡必定會點呢杯,如果想提神就會點 espresso in double shot。有人話佢地根本唔係賣咖啡只係賣品牌, 每人口味都唔同,我就認為OK 啦,又未至於難飲