2008-09-14
(13/9/08)終於有機會來喇,八點半和姊姊二人,剛剛不用等便有位。記憶中mark低要試生熟牛肉河、越南薄餅、春卷。雖然蔡瀾介紹過此店,不過我覺得牛肉河,相比起綄沙街的「火車頭」,還有一段距離。這裡的湯底,有點像淡味牛腩湯底,所以無乜越南粉feel,牛肉ok不韌不鞋,河粉較優勝,透明且口感煙韌。好快,薄餅、春卷撈檬、煎蟹餅都來到。各樣都熱力四射,好香脆!驚喜是,薄餅內夾了蟹肉,好食又特別。而春卷,略賺餡料不夠冶味。蟹餅味道有點像泰式蝦餅(混入o個隻的香料味)。我地覺得如果係蝦,會爽肉d。姊姊飲青檸蜜,我試飲左兩啖,係同茶記檸蜜完全兩回事~青檸果然有作為!時常聽說越南滴滴咖啡好飲,我也試試…..鴛鴦~等佢滴了一會,攪渾,好甘香呀!!!只是落奶多了少少,咖啡味香到不得了,怕了吸收太多咖啡因,忍痛只飲半杯。整體而言,食品質素ok,價錢合理,吃吃無防。
記憶中mark低要試生熟牛肉河、越南薄餅、春卷。
整體而言,食品質素ok,價錢合理,吃吃無防。