2017-10-22
琴日收到舊同事電話,都差不多有一兩年沒有見面10分掛念,於是就安排晚上約個時間來個短聚,由於我住新界區佢住港島,咁最理想嘅見面地點就係油尖旺,約佢晚上10點太子等知道附近都有好多餐廳可以坐低傾計。碰面後喺附近行咗一陣就路經海記門口,排隊嘅人認真唔少,但係基於羊群心理嘅我,諗都唔諗就同事應拎咗張飛,本身都諗住大概要等半個鐘至一個鐘先入到去坐低,好彩原來門口嘅人一大半都係等外賣,結果只係等左10多分鐘店員就安排位置比我同舊同事,我同同事都一齊叫咗腐竹蛋糖水,皆因天氣轉涼需要食個中式糖水滋潤吓。糖水上枱賣相普通,沒有西式糖水那麼注重外型,但味道係我食過咁多間糖水舖,最好味嘅腐竹蛋甜而不膩,而且材料豐富,白果份量勁多,基本上可以叫做啖啖肉。絕對會返嚟再試!!!!!