2016-06-17
上星期端午節去咗沙田河畔睇扒龍舟,湊湊熱鬧。去到沙田,就梗係問下區內朋友有乜嘢好野食啦。 我叫係沙田長大朋友介紹一啲只有區內街坊至會識嘅餐廳,佢好快就講出《M3》兩隻字。究竟《M3》會係食咩㗎呢?一於去試下。 邊間餐廳喺沙角邨對面嘅花園城一期, 可以坐馬鐵到沙田圍站行幾分鐘就到。 遠遠已經望到好吸睛嘅門牌。一入店舖裝修充滿懷舊味道,紅色格仔枱布,播埋舊式既情歌,啱曬同爸爸媽媽嚟食, 畀佢哋懷勉一下以前拍拖既時刻。 由於我去嘅時間尚早, 唔洗排隊, 不過一踏入六點半開始就坐滿客人, 有心食既朋友真係要預早訂位。由於我哋叫咗一個main course ,加70蚊可以多一個餐湯同甜品 , 非常經濟。首先嚟嘅係熱辣辣嘅南瓜湯, 南瓜打成細滑嘅南瓜蓉, 味道帶甜,個人覺得如果可以加埋小小忌廉, 會令整個南瓜湯更加細滑。配埋黑醋油點意大利香草包, 令食慾提升。頭盤係香辣蒜片啤酒煮蜆$138,一送上嚟就傳來一陣香好香嘅蒜蓉味, 蜆肉非常之飽滿肥美,飽滿。食落無沙,味道亦非常之鮮甜 。啤酒汁煮得恰到好處,有酒味之餘亦都唔苦。加埋芫荽同埋紅椒,令味道發揮得更加淋漓盡致。食意大利野點會唔叫pizza,一於
首先嚟嘅係熱辣辣嘅南瓜湯, 南瓜打成細滑嘅南瓜蓉, 味道帶甜,個人覺得如果可以加埋小小忌廉, 會令整個南瓜湯更加細滑。配埋黑醋油點意大利香草包, 令食慾提升。 頭盤係香辣蒜片啤酒煮蜆$138,一送上嚟就傳來一陣香好香嘅蒜蓉味, 蜆肉非常之飽滿肥美,飽滿。食落無沙,味道亦非常之鮮甜 。啤酒汁煮得恰到好處,有酒味之餘亦都唔苦。加埋芫荽同埋紅椒,令味道發揮得更加淋漓盡致。